Arkadaşlar Gelir Vergisi Kanununda Mükellef tanımı açıktır fakat "devamlılık ve süreklilik" kavramları yeterince açık tanımlanmadığı için çok defa mahkemelik durumlar olmuş ve bunla ilgili maliye ve yargının farklı kararları mevcuttur.
Genel olarak yıl içerisinde aynı işlemin bir kaç defa tekrar etmesi devamlılık olarak görülmektedir. Çokça rastlanan bir durum olduğu için örnek veriyorum , ikinci el araç alım satımında 3 den fazla araç alım-satımı devamlılık olarak görülmüş ve maliye bununla ilgili son dönemlerde mükellefleri çok fazla sıkıştırmaya başlamıştır.
Arizi kazanç için 2018 yılı istisnası 27.000 , devamlı olmayan işlerden bir kazancınız var ve 27.000 tl yi geçiyorsa bir sonraki yılın mart ayında tek bir beyanname vererek kazancınızı vergilendirebilirsiniz.
Size önerimi soracak olursanız , eğer yaptığınız iş yurtiçine ise ve bankadan değilde elden ödeme alma şansınız varsa gider pusulasına da girmeden paranızı nakit alın
Ancak anlaştıgınız fiyat haricinde sizin verginize katlanacaksa iş yaptığınız şirket o zaman gider pusulası kestirmenizde fayda var... Ancak unutulmaması gereken bir konu var çok küçük de olsa ihtimal dahilinde şirket incelemeye girdi sizin adınıza yüksek tutarlarda ve yıl içerisinde fazlaca kez gider pusulası kesilmiş , maliye kapınızı çalabilir... dediğim gibi küçük bir ihtimal fakat size olasılık dahilinde olduğu için söylemek istedim.
Tekrar ediyorum vergide her kişinin ayrı durumları olabileceği için burdan genel olarak bilgi veriyorum. Teknik bilgi için detay bilmemiz gerekiyor vakit buldukça yardımcı olmaya çalışırım sizlere
Ayrıca mükellefiyette hasılat üzerinden değil net gelir üzerinden vergi verildiği için sürekli ve yüksek kazancınız varsa gider pusulasından daha avantajlı olabilir , çünkü yediğinizi , içtiğinizi , aracınızın bakımını , akaryakıtını , elektrik su faturasını dahil kazancınızdan indirebilirsiniz. Ayrıca genç girişimcilik gibi istisnalardan da faydalanabilirsiniz.
@mertcanfirat
cnrsgr
ReşitÇiçek
birhabervar
Plain