AMP Google'ın önemsediği bir proje. İnternet kullanımının önemli bir kısmının mobil kullanıcılar tarafından gerçekleştirilmesi, başta Google olmak üzere sektördeki tüm firmaları yeni atılımlar yapmaya itiyor. Birkaç sene öncesine kadar responsive tema responsive tema diye Google'ın altını üstüne getirirken, şimdi mobil uyumlu olmayan tema neredeyse kalmadı diyebilirim. Hatta birçok tema üreticisi, kendi temalarına özel AMP sürümlerini de yayınlıyor.

Bu kısmı sürü psikolojisi olarak yorumlamak değil de, kullanıcı deneyimi açısından yorumlamak gerekir. İnternet sitesine gelen kullanıcıların kaç tanesi mobil kullanıcı? Bu kullanıcılar ne kadar süre geçiriyor? Adsense görüntülenmelerinin ne kadarı mobil kullanıcılara yapılıyor ve gelirin ne kadarı mobil kullanıcılardan sağlanıyor? Bunların hepsi cevaplanması gereken önemli sorular. Bu sorulara yanıt verirken; AMP'nin kullanıcı dostu daha düşük boyutlu sayfalar oluşturduğunu, oluşan sayfaların okunmasının daha kolay olduğunu da kabul etmek gerekir.

Birinci düzenleme, etiket sayfasına gelenleri, yazıya yönlendirme işlemi bence siteyi gereksiz yere dolduran bir işlem. Bu işlem yerine izleyebileceğin iki yol var.

1. Robots.txt dosyasından tüm etiket indekslerinin kaldırılmasını sağlamak
2. Bu yönlendirmeyi .htcaccess üzerinden gerçekleştirmek.

İkininci düzenlemeye gelecek olursak; Inline Related Post eklendisi, AMP sayfalarda sadece text olarak gözüküyor. Bu kullanımı eklentinin CSS dosyalarında değişiklik yaparak görünümünde minimal değişiklikler yapabilirsin. AMP izin veriyor mu bilmiyorum yazıya arka plan rengi ekleme, yazıyı sayfaya ortalama, "Okumalısın: Başlık Bu Şekilde" haline getirme gibi yöntemler izleyebilirsin. Ki bu sadece estetik bir kaygı.

Ben şahsen sadece içerik sayfalarında Amp yönlendirmesi yapıyorum. Geri kalan sayfalar, web düzenimle aynı düzende.