Türkçe sitelerden para kazanmanın mümkün olup, olmadığını düşünmek için Türkiye'deki reklam pazarını düşünmek lazım. Türkiye'de kaç tane büyük ajans var? Kaç firma sokakları donatmak için para harcıyor? Para harcayan firmalar hangi sektörde? Harcadıkları paraları ne kadar sıklıkla harcıyorlar? Bunları düşünmek lazım.

Kesin bir ön yargı var; finans sektörünün çok kazandırdığından yana. Evet, çok kazandırıyor-du. Forex sitelerinin faaliyet göstermeye devam ettiği süreçlerde TBM'si 2-3 TL olan insanlar olduğu bir gerçek. Lakin şu anda bankalar ve faktoring şirketleri dışında çok bir reklam veren kalmadı. Ha illa Türkiye'de ekonomi sektörü çok kazandırıyor diyorsanız; Türk bankaların reklam kazançlarını test etmek için Reklam Action'dan Burgan Bank'ın kampanyası için, Gelir Ortakları'ndan bugün başlayan ING Bank reklamları için başvuru yapıp, kendinizi/sitenizi test edebilirsiniz.

Diğer bir ön yargı ise, büyük sitelerin kazançlarını Adsense'ye dayandırdıkları. Türkiye'de çok büyük mega projeler var. Mynet, Hürriyet, Milliyet, İzlesene, Sinamalar, Yemektarifleri, Onedio gibi büyük bütçeli ve gelişmiş ekipli firmalar var. Bu sitelerin incelenmesini yaptığınızda da neredeyse her birinin kendisine özel bir medya alanı oluşturduğunu, firmaların bütçelerini direk olarak alarak, kendi bünyelerinde geliştirdikleri analitik ve takip sistemini sunduklarını görebilirsiniz. Bu durum, ortadaki pastadan pay alma yöntemi olarak değil, yeni bir pasta oluşturmak adına bir yöntemdir.

"Bunları neden yazıyorsun" diye düşünenlere yanıt vermek ve konuyu toparlamak adına; sadece farklı bir bakış açısından konuya yaklaşılmasını sağlamaya çalışıyorum. Google, 25-30 yıllık geçmişe sahip bir şirket olsa da, gerek algoritma yapısı, gerek şirket büyüklüğü ile son 10-12 yıl içerisinde bir ilerleme kaydetti. Algoritma geliştikçe, sektör de ortak paydasını genişlettikçe hem rekabet güçleşiyor, hem de elde edilen bilgiler yetmecek hale geliyor.

Ben, yapılan en büyük hatanın açılan internet sitelerine sadece içerik girilmesinin yeterli olunduğuna inanılması olduğunu düşünüyorum. Anahtar kelime bulunduran, uzun uzadıya yazılmış, göz alıcı fotoğraf kullanılan makaleler; bir internet sitesi için yeterli olmaz.

Bir domain ve hosting satın almak; bir kasabada yer alan küçük bir dükkanın depozitosunu ödemeyle, temasını/yazılını kurmak; elektrik-su aboneliğiyle, kategorileri belirlemek; dükkan düzenini ayarlamakla, içerikleri girmeye başlamak; rafları dizmeye başlamakla eş değerdir. Eğer raflar sıkış tıkış olursa, dükkan ilgi çekici/göz alıcı bir görünüme sahip olmazsa, dükkan büyümeye başladığında hedef kitlesi halen kasaba olursa ne para kazanmak, ne de fazlası mümkün olmaz. Mümkün kılmak için; hem dükkanı büyütmek, hem de dükkanı yavaş yavaş şehir merkezine taşımak gerekir.

Ana soruya yanıt verecek olursam da, evet TR içerik ile 4 haneli ve 5 haneli kazanan ve forumda üye olan tanıdığım kişiler var.