Server yönetimi gerçekten zor bir iştir.Çünkü uğraşacağınız,kontrol etmeniz gereken birçok şey vardır.İşte bu durumları kolaylaştırmak için server yönetim panelleri üretilmiştir.Bunların en bilinenleri Cpanel,Plesk ve Directadmindir.Bunların yanına webmin,virtualmin de eklenebilir.İşte bu paneller çoğaldıkça aralarındaki rekabette artmaya devam ediyor.Cpanel ve Plesk kullanım kolaylığı ile şu anda ülkemizde ve dünyada favori durumundalar.Ama ilerleyen zamanlarda ne olur tam bilinmez.

Bende serverı ilk aldığım zamanlar yönetim paneli kurmayı pek düşünmüyordum.Hatta aldığım yerde bana plesk kurabileceklerini söylediklerinde gerek olmadığı sadece boş bir şekilde almak istediğimi söylemiştim.Ama zamanla işlerin biraz zorlaştığını görünce uygun bir panel bulmam gerektiğini düşündüm ve arayışlara başladım.Bu arayışımın en temel faktörü kesinlikle kaynak kullanımı oldu.Her konuda olduğu gibi burada da en az kaynak tüketen paneli aradım.Çünkü tek bir site için plesk veya cpanel kurmak anlamsız geliyordu.Uzun bir arayıştan sonra neredeyse tam olarak istediğim bir panel olan Ajenti ile tanıştım.Gerçektende hem az kaynak kullanımı ve harika görselliği ile beni etkiledi.Eğer sizde serverınızda çok fazla site barındırmıyorsanız ve az kaynak tüketen bir panel arıyorsanız kesinlikle ajantiye göz atın derim.

Ajenti hakkında aklınızda ufak bir ipucu oluşması için aşağıdaki resimlere bakmanız yeterli.Eğer hoşunuza giderse kurulum aşamasına geçebilirsiniz.

Giriş Paneli



Firewall Ayarları



Editör



Debian Kurulumu

Eğer Debian 5'e kuracaksanız serverınızda Python 2.6 olması gerekmektedir.Debian 6'ya kurmak isterseniz herhangi bir şey yüklemenize gerek yok.Direk aşağıdaki komutları çalıştırarak kurulum yapabilirsiniz.

deb http://repo.ajenti.org/debian main main
wget http://repo.ajenti.org/debian/key -O- | sudo apt-key add

Panel kurulduğunda default kullanıcı adı ve şifresi admin'dir.Panel portu ise :8000 dir.İlk girişte şifrenizi değiştirmenizi isteyecektir.

FreeBSD Kurulumu

Buradaki arşivi indirip dosyalarını çıkartın.Dosyaları çıkarttığınız klasöre geçerek make install komutuyla kurulumu başlatabilirsiniz.

CentOS Kurulumu

Öncelikle /etc/yum.repos.d/ajenti.repo dosyasını oluşturup içine aşağıdaki satırları yazıyoruz.

[ajenti]
name=Ajenti
baseurl=http://repo.ajenti.org/centos/$releasever/$basearch/
gpgcheck=0

Daha sonra yum install ajenti diyerek kurulumu başlatabiliriz.Debian'da olduğu girip standart port 8000,kullanıcı adı ve şifre de admindir.

Bunların yanında Arch ve Gentoo dağıtımlarına da kurulum yapabilirsiniz.Bunlara Ajenti'nin resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.Ajenti ile ilgili Wiki sayfasına ve bug merkezine bakmayı da unutmayınız.

Kurulum ile ilgili aşağıdaki videoyu da izleyebilirsiniz.



Kaynak: http://www.halitalptekin.com/makale/server/ajenti-panel/