1-Moa

Yeni Zellanda’da yaklaşık 7 milyon yıl yaşamış fakat 700 yıl önce nesli tükenmiş, yaşadığı dönemlerin en büyük kuşu olarak bilinmekteydiler.

Bu kuşlar deve kuşu kadar büyükte olabilir ya da bir hindi kadar küçükte olabilirdi. Bir çok çeşiti bulunan moalar otçul hayvanlardı. Bu uçamayan kuşların neslinin tükenmesi Yeni Zellanda yerlisi tarafından oldukça fazla miktarda avlanmasından kaynaklanmaktadır.


2-Tüylü Mamut
Hepimizin Buz Devri filminden tanıdığı Tüylü Mamutlar da bir zamanlar dünya üzerinde yaşayan canlılardandı. Asya Filleri ile akraba olan Mamutlar, onlardan farklı olarak soğuğa dayanıklı olmalarını sağlayan yoğun kahverengi kürke sahipti.

Tüylü mamutlar Kuzey Kutbunda yaşadığı düşünülen, aynı zamanda Asya Filleri ile Afrika da ortak atadan geldikleri ve orada 7 milyon yıl yaşadıkları da düşünülen nesli tükenmiş hayvanlardır. 2007 yılında Sibirya da çamurda boğularak ölen ve yaklaşık 40000 yıl önce yaşadığı tespit edilen iki mamut kalıntıları bulunmuştur.

Moalar gibi otçul olan Tüylü Mamutlar, havalar ısındıkça ve yiyecekleri değiştikçe nesilleri tükenmiştir. Elbette insanlar tarafından avlanmaları da nesillerinin tükenmesinden sorumludur.


3-Tazmanya Kaplanı
Tazmanya kaplanı, Tazmanya Kurdu veya Tazzy olarak da bilinen bu hayvanı tazmanya canavarı çizgi filminden tanıyoruz. Keseli, etçil bir yırtıcı olan bu hayvan Avusturalya bölgesinde yaşıyordu. Son Tazzy 1936 yılında ölmesi ile nesilleri tükenmiş oldu. Tazzyler de diğer nesilleri tükenen hayvanlar ile aynı kadere sahiptiler. İnsanlar tarafından aşırı avlanma nesillerinin sonunu getirdi.

Yapılan araştırmalar sonucunda Tazzylerin günümüz köpekleri ile olan ilginç benzerlikleri sayesinde bilim insanları Tazzylerin geri getirilebileceğini üzerinde çalışmalar yürütüyor.


4-Yolcu Güvercini
Kuzey Amerika Ormanlarında yaşayan bu güvercin türleri bu bölgede yaşan insanların hobi amaçlı yaptıkları avlanma aktivitelere kurban gitmiş ve son örneği de bir hayvanat bahçesinde hayatını kaybedince nesilleri tükenmiştir.

Bilim insanları Tazmanya Kaplanı gibi yolcu güvercinlerinin de korunan DNA kalıntılarını günümüz güvercinlerine aktararak nesli geri getirmek üzere çalışmalar yürütmektedir.


5-Dodo Kuşu
16. yy Portekizli denizcilerin Mauritius Adasına ayak basmaları ile birlikte 17.yy a kadar yaşayabilen bu türünde sonunu insanoğlu getirmiştir. Ayrıca bu neslin tükenmesi ile Calvaria Ağacının da nesli tükenmiştir. Bu ağacın tohumları Dodo Kuşu sindirim sisteminden geçtikten sonra çimlenebiliyordu. Maalesef Dodo kuşunun neslinin tükenmesi calvaria ağacının da sonuna zemin hazırlamış oldu. Yaklaşık olarak 1m yüksekliğinde olan bu iri cüsseli ve büyük bir gagaya sahip uçamayan kuşlar da artık dünya üzerinde yaşayan canlılar arasında değiller.


6-Rheobatrachus
Bu kurbağa türü diğer kurbağa türlerinden farklı olarak yavrulama işlemini ağız yoluyla gerçekleştiren kurbağa türüydü. Gastric-brooding kurbağaları olarak da bilinen bu kurbağaların dişisi döllenme sonrası yumurtalarını yutar, dişinin sindirim sistemi durur, yavrular gelişimini sağladıktan sonra mideden ağız yolu ile uzaklaştırılır ve dişinin sindirim sistemi eski haline dönerdi. Avusturalya’nın güneybatısında yaşayan bu türün 1980’lerde nesli tükendiği düşünülmekte.


7-Helicoprion
Bir dönemler denizin en büyük hayvanlarından olan bu köpek balığı türünün yaklaşık 30-40 feete yakın bir uzunluğa sahip olduğu ve ağız genişliğinin de 1,50 feet civarı uzunlukta olduğu düşünülmektedir.

Bu türün bulunan fosilleri sadece dişten ibaret olduğu için hakkında ve şeklinde çok fazla bilgi yoktur. Bilinen, 360 derecelik bir dişliye sahip tek hayvan türü olmasıdır.


8-Jaekelopterus
Eklem bacaklı türü olan Jaekelopterus günümüz akrep ve yengeçlerine benzemekteydi. Bu türün uzunluğu yapılan karşılaştırmalar ve büyütmeler sonucunda 8m olduğu düşünülmekte. Nesli tükenen bu tür tatlı sularda yaşardı.


9-Hazar Kaplanı
Hazar Denizi etrafından yaşayan bu kaplan türünün tüyleri daha sık ve çizgileri daha soluktu. Diğer kaplanlara nazaran daha sarkık bir vücut yapısına sahip bu hayvanlar sadece çiftleşme dönemi karşı cinsi ile bir araya gelirlerdi. 1970 yıllarda nesilleri tükenmiştir.


10- Barylambda
Yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda ve alışılmadık bir büyüklükte gövdeye ve bacaklara sahip bu hayvanların ayrıca kalın bir de kuyruğu vardı. Araştırmacılar bu kuyruğun hayvanın arka ayakları üzerinde kalkmasına destek sağladığını düşünmekte. Ayrıca gövdesine nazaran küçük bir kafa yapısına sahip bu hayvanlar yemesi ve çiğnenmesi kolay bitkilerle beslendiği düşünülmektedir. Barylambda yaklaşık 55-58 milyon yıl önce nesli tükenmiştir.

Kaynak: Nesli Tükenen 10 Hayvan