Yeni bir alan adı uzantısıyla kucaklaşmayı özleyenlerden misiniz? Google’ın 3 yılı aşkın süredir peşinde koştuğu ve yasal haklarını elde etmek için 25 milyon dolardan fazla harcadığı .app uzantılı alan adları, sonunda halka açıldı. Erken satın alma fırsatı geçtiğimiz hafta sona eren yeni .app alan adları, artık tüm webmasterlar tarafından satın alınabiliyor.

Peki, .app domainleri özel kılan nedir? Yeni bir TLD (top-leve domain) olarak satışa sunulan .app uzantısı, uygulama geliştiricileri ve ziyaretçiler için ideal bir alan adı olma özelliğine sahip. Akılda kalıcı olmasının yanı sıra üç harften oluşması ve “app” kelimesine herkesin aşina olmasının en büyük avantajları olduğunu söyleyebiliriz. Google’ın .app alan adı için belirlediği herhangi kullanım alanı sınırı yok. Mobil uygulamaların dışında da pekala .app alan adı satın alarak projenizi yapılandırabilirsiniz. Yine de öncelikli olarak bu alan adının mobil uygulamalar için geliştirildiğini düşünecek olursak, İsviçre çakısı domain olarak kullanmak makul bir seçim olmayabilir.

Google’ın .app alan adı satın almak isteyenlerden beklediği tek ön koşul, satın alınan .app alan adının bir SSL sertifikasıyla kullanılmayı zorunlu kılması. Geçtiğimiz yıllarda Google’ın güvenlik ve SSL sevdasını düşünürsek, Google’ın elinden satılan bir alan adı uzantısı namına bunun oldukça makul bir gerekçe olduğunu kabul edebiliriz.



Google, ilk gelen alır prensibini yumuşatmak için .app alan adlarını önce özel davetiyelerle bir takım kullanıcıları sundu. Cash.app, Picnic.app ve Trail.app gibi daha onlarca alan adı bu VIP biletle satın alınanlardan.

.app alan adını kimler nasıl alabilir?

Önlerden yerinizi ayırmak veya mobil uygulamalarınız için bir .app alan adı satın almak istiyorsanız, get.app’i ziyaret ederek alan adının boşta olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. İstediğiniz alan adı satın alınabilir durumdaysa, Google Domains başta olmak üzere: GoDaddy, namecheap, name.com, Gandi.net, Porkbun, Hexonet, EnCirca, Rebel.com, 101domain.com, Domaintechnik.at, yay.com ve birçok Google iş ortağı aracılığıyla kayıt ettirebilirsiniz.

Yeni .app alan adının satış fiyatının 12 dolar ile 20 dolar arasında değiştiğini de hatırlatmış olayım. Sizin satın almayı düşündüğünüz alan adları var mı?