Backlinkcigeldi adlı üyeden alıntı

Ticari durum yönetimin elinde olan bir durum değil dolar uçuyor alım gücü haliyle düşüyor. İnsanlar 1 2 liranın hesabını yapar oldu. O malum forumun uye sayisi daha fazla size ondan öyle geliyor. Oraninda dusmustur


Kesinlikle doğru bir tespit. Kendimden örnek vereyim ve konuyu biraz daha derinleştireyim. 5 yıl önce birden fazla blog sitesi yönetip text link, banner ve tanıtım yazısından kazanç sağlıyordum. 500'ün üzerinde referans listem var. Türrkiye'de en çok öne çıkan SEO firmasının sitesi için bile Tanıtım yazısı satmış biriyim. O zamanlar bir sürü küçük blog sitesi vardı. Şu DMOZ'un düşüşe geçtiği, Alexa'nın önemsendiği, PR'nin son güncellemesini gördüğü dönemler. Alınan link/linkler siteye hızlı bir şekilde fayda sağlıyor, haliyle piyasada para dönüyordu.

Zaman içerisinde çok şey değişti, Önce DMOZ çöp oldu, sonra PR'nin değeri kalmadı, Sonrada Alexa'ya olan güven bitti, hal böyle olunca insanlar sitenin değerini anlamakta zorlandı, değer kıriterleri çoğaldı ve istatistikler manipüle edildi. Bir çok blog kapandı. O dönemler her gün Flash oyun sitesi açılırdı, bir o kadar da haber sitesi. Flash oyun sitesi açanlar yatırım yapardı, haber sitesi açanlar ise backlink satardı. Dolar yükseldi, banka faizleri yükseldi kimse kıredi çekemez oldu(kıredi yoksa girişimde yok) haliyle sektör öldü. Şu an tanıtım yazısı satmak, backlink satmak yada banner satmak bana göre değil. Onbinlerce TL ekmeğini yediğim iş yok oldu/oluyor. (en azından küçük siteler için)

Daha söylenecek çok şey var da yazsam uzun olduğundan okunmaz diye özet geçtim.