Bundan 20 sene evvel insanların 2018’de etrafta sinekler gibi uçuşan arabaları görmeyi hayal ettiğini biliyorum. Umudunuzu kaybetmeyin, fakat şimdilik ekrana bakmayı bıraktığınızda YouTube videosunu durdurmaya yardımcı olan FacePause eklentisiyle idare etmeye mahkumuz.

Mattias Hemmingsson adında işsiz bir Chrome gelişticisi arkadaşımız sayesinde artık bilgisayarın ekranına bakmadığınızda YouTube’daki önemli saniyeleri kaçırmayacağız. Birinin odanızdaki bir şeye hallenmesi, dikkatinizi dağıtması veya size seslenmesi durumunda kaçırdığınız yeri geri sarmaktan kurtulmak istiyorsanız belki FacePause eklentisi kullanışlı olabilir.




FacePause eklentisi nasıl çalışıyor?

Eklenti, Google’ın Google Chrome 56 sürümüyle birlikte kullanıma sunulan FaceDetector API’si yardımıyla çalışıyor. Fotoğraflarda yer alan insanların suretini tanımaya yardımcı olan FaceDetector API’yi böyle bir amaç için kullanmanın gerçek bir inovasyon gücü gerektirdiğine şüphe yok.

Eklentiyi tarayıcınıza kurduktan sonra Chrome’un experimental features flag’ini aktif hale getirmeniz gerekiyor (chrome:/flags#enable-experimental-web-platform-features). Ardından bir YouTube videosunu açtığınızda sağ köşedeki pencere yardımıyla web kameranız açılıp yüzünüzü tarıyor. API yüzünüzü tanımayı bıraktığı anda otomatik olarak YouTube videosunu duraklatıyor.



Her ne kadar YouTube tiryakilerinin iş yükünü azaltacak bir eklenti olsa da web kameranızın açık olması insanda hafiften bir kıllanma dürtüsü ateşlemiyor desem yalan olur. Eklentiyi bilgisayarınızda kullanmayı düşünmüyor olsanız yukarıdaki videodan nasıl çalıştığına göz atabilirsiniz. Eklentiyi Chrome mağazasından ulaşmak için ise buraya tıklayabilirsiniz.