dnapick adlı üyeden alıntı

Ne yapmak istiyorsan ona göre kendin yolunu bulabilirsin.
Öğrenmenin en iyi yolu pratik yapmaktan geçer.Mesela website yapacaksan, basit bir site tasarla ve onu html / css ile kodla, sonra yeni özellikler eklemey çalış mesala responsive olarak tasarla, animasyonlar ekle bu şekilde CSS ve HTML'i öğrendiğini tam olarak anlayabilirsin.Eksik yanlarını da görebilirsin.

Sonra bu tasarımına interaktif bir şeyler eklemeye çalış.Karşına javascript çıkacaktır.Javascript geliştiricisi olmayacaksan, temel js öğrenmen yeterli.Bu şekilde jquery'i kolay halledersin.

Daha sonrasında siteni dinamik hale getirmeye çalışırsın.Bunun için de backend bir işini görecek.PHP başlangıç için en iyi seçenek olacaktır.


Decimas adlı üyeden alıntı

Pazar seçimi önemli, kurumsal firmalar kapalı kaynak kodu önplanda tutarlar genelde ve bu yüzden ASP ilk tercih edilenlerden ancak kullanması ustalık ister, .net platforumna özgü olduğu için iyi bir Windows ve Windows Server, MSSQL Server kullanıcısı olman gerek. Kurumsal kesimi ilgilendirdiği için üçün beşin hesabı yapılmaz, ödemeler ve iş imkanları gayet iyi. Bu durum uzman biri için geçerli, junior developer olarak çok artısı olmayabilir. Eğer ilgini çekiyorsa backend için C# frontend için html, css, js şeklinde gidebilirsin.

Açık kaynak seviyorsan, ona buna ek ücret ödemek istemiyorsan, web ortamında daha kalabalık bir geliştirici kitlesine bakıyorsan, Linux ortamlarına hakimsen PHP ile backend, frontend için yine html, cssi, js çalışabilirsin. PHP daha esnek ve daha kolay öğrenebileceğin bir dil. ASP küçük projelerde çok hantal kalıyor ama PHP küçük büyük demeden her türlü projede kullanabileceğin bir seçenek, ek olarak Windows server'da da çalışabiliyor. İş imkanları burada sana bağlı, freelancer veya sabit bir yerde çalışabilirsin ama iyi bir portfolyo şart.

Eğer kafanda ASP biraz daha ön planda ise C# programlamadili sana sadece web'dedeğil, masaüstü programlama, mobil , tablet, uwp uygulamalarında, holo lens, surface, ardunio ve .net'in olduğu her yerde işine yarar ama PHP için genel anlamda web'le sınırlı kalıyor(web dışında da kullanılabilir ama sınırlı dokümantasyon ve örnekler var). Bu yüzden C# zor gelebilir ama uzmanlaşınca elin boş kalmaz.


Cevaplarınız için teşekkür ederim. Ben JavaScript ile başlamaya karar verdim ve daha sonra PHP ye geçmeyi planlıyorum.