Merhaba dostlar.

Bu zamana kadar bir çok projeler oluşturduk veya projelerde yer aldık. Ha proje dedim de öyle aklınıza dev projeler gelmesin. Bu proje bir konsepte ait bir blog da olabilir. Fakat bu projeler nedense hep başarısız oldu veya tam olarak istediğimiz yere gelmedi.

Neden peki? Hata bizde miydi yoksa insanlar iyi projeden mi anlamıyordu? (biz anlatamamış da olabiliriz mesela bunlardan bahsedeceğim.)

Web dünyasına ilk adım attığım yıllar aklıma yaptığım hatalar geldi ve bir daha bu hataları tekrarlamamak için önce kendime ve bu hataları halen yapanlar için bir yazı hazırlamaya karar verdim.

Blogumda da yayınladığım bu yazımı sizlerle paylaşmak ve fikirlerinizi almak istedim.


###

>>Üşeniyorsun ve sürekli bir mazeret üretiyorsun

Evet sürekli bir bahanen var. “Bu havada makale mi yazılır boş ver bugün de gezelimler, boş ver şu dizinin sezonunu bitireyimlerle” sürekli blogunu ihmal ediyorsun. Sadece makaleni değil başarını da erteliyorsun. Mesela bu yazıyı acaba sonuna kadar okuyacak mısın? Yoksa yine mi üşeneceksin?🙂

>>Sadece para için yapıyorsun

Para kazanmak için sabırsızlanıyorsun biliyorum ama acele etme. Önce kaliteli işler çıkar. Bir projeye oluşturacaksanız bu projenin hem kendinize hem de başkalarına faydalı olmasını hedeflemelisiniz.

Şöyle bir söz vardır. Bir çoğunuz filmden hatırlayacaksınız. Mükemmeli yakalamaya çalışın başarı zaten sizi kovalayacaktır. Dolayısıyla başarı da size parayı getirecek.

>>Yeterince zaman ayırmıyorsun

Eğer blogunun iyi yerlere gelmesini istiyorsan kesinlikle ona yeterince zaman ayırmalısın. Yazılarınıza gelen yorumları kontrol etmeli ve mesajları cevaplamalısınız. SEO çalışmalarını ihmal etmemelisin. Düzenli bir şekilde içerikler yayınlamalısın vs. vs.

>>Aceleci davranıyorsun

Blogunu açar açmaz ziyaretçilerin akın etmesini istiyorsun. Fakat bu iş o kadar çabuk olmaz. Önce blogunun tam anlamıyla tasarımını bitirmelisin. Gerekli ayarlamaları, düzenlemeleri yapmalısın. Blog içi stratejilerini belirlemelisin.Ardından kaliteli içerikler üreterek blogunu sosyal medya gibi çeşitli platformlarda sürekli paylaşmalısın.

>>Sorunu kendinde aramıyorsun

“Blogum harika ama bu insanlar blogdan anlamıyor” diye düşündüğün zamanlar hiç oldu mu? Sitenizi çok az kişi ziyaret ediyor ve edenler de 10 saniye içinde ayrılıyorsa sorunu hemen ziyaretçide aramamak gerekir. Mutlaka yaptığın bir veya birden çok hata olmalı.

Belli gözlemleri ve eleştirileri dikkate alarak hatalarını gidermelisin.

>>Eleştirilmeyi sevmiyorsun

Biri blogun hakkında eleştiri yaptığında veya öneri sunduğunda sanki yaptığından daha iyisi olamaz gibi hemen karşı atağa geçiyorsun. Bu eleştirileri göz ardı etmemeli gerçekten de daha iyi olabilir mi diye düşünmelisin. İnsanların eleştirilerini kesinlikle ama kesinlikle dikkate almalısın.

>>Yatırım yapmıyorsun ama maksimum kazanç bekliyorsun

Blogun için hiç harcama yani yatırım yapmıyorsun. Mesela blog tanıtımın için reklam ağlarına hiç bütçe ayırmıyorsun, markalaşmaya dair adımlar atmıyorsun. İnternet dünyasına bir bakın hangi girişim sıfır yatırımla milyon dolar değerinde oldu ki?

>>Rekabetten kaçıyorsun

İlgilenmek istediğin, sevdiğin ve hatta daha iyi işler çıkarabileceğin bir sektöre yönlenmeye karar veriyorsun ama bir kaç güçlü rakip görünce hemen vazgeçiyorsun. Rekabetin daha düşük olduğu alanlarla uğraşmayı seçiyorsun. Ama unutmayın rekabetin olmadığı yerde para da olmaz.

>>Taklit etmeyi seviyorsun

Öncelikle şunu belirteyim. Kesinlikle taklit etme demiyorum. Tabi ki tutmuş projelerin güzel taraflarından esinlenebilir ve taklit edebilirsin. Fakat bunu yaparken kesinlikle kendi yorumu katmalısın. Gelişime, geliştirmeye açık olmalısın. Birebir taklitten uzak durmalısın. Birebir taklit sitenizi bir çok kullanıcı gözünde küçük düşürebilir.

Bugün bile bir çok büyük firma rakiplerini taklit ederek fakat bu taklitlere kendi yorumlarını katarak yani kendilerini geliştirerek taklit ettikleriyle, esinlendikleriyle rakiplerini geride bıraktılar.

>>Denemekten korkuyorsun

Başarının temeli tecrübedir. Uyguladığınız çalışmaların başarısız olmasından korkmayın en kötü tecrübe kazanırsınız ki bu da büyük bir kazanç. Ya daha kötü olursa, ya düşündüğüm gibi olmazsa, ya istediğim kadar kazanamazsam? gibi sorulara takılmayın. Bu soruların cevabını denemeden öğrenemezsiniz.

>>Çok çabuk pes ediyorsun

Mesela blogunu beklediğin gibi kimse ziyaret etmiyor diye artık ilgilenmeyi bırakıyor ve hatta yakın zamanda kapatıyorsun. Neden bunu yapıyorsun? Eğer blogunu beklediğin kadar kullanıcı ziyaret etmiyorsa demek ki içeriklerini iyi bir şekilde ulaştıramamışsın ve bir yerlerde mutlaka hata yapmış olmalısın. Bu yüzden projeni yarıda bırakıp pes etmek yerine stratejini değiştirmelisin.

>>Destek olmuyorsun ama destek bekliyorsun

Başarılı, belli bir nitelik taşıyan bir projeye çamur atmayın, taşlamayın bu yapmayın, destek olun, kötü bir proje ise öneriler sunun. Bu proje rakibiniz olsa bile. Ayrıca unutmayın projeniz özelikle başlangıç aşamasında ise sizin düşmandan çok dosta ihtiyacınız var.

>>Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi merak ediyorum.