Sizin söz konusu kişiye bu tür yükümlülüklerini hatırlatmanıza gerek yoktur. Apartman Karar Defteri ve Gelir Gider Defterini düzgün tutunuz. Yasaların tamamı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğinde tüm vatandaşların tebellüğ ettiği varsayılır. Siz apartman yöneticisi (bina sorumlusu) olarak ödemeleri ortak hesaptan yaparsınız. Bu kişinin itirazı varsa ilgili mahkemeye başvurarak itiraz edebilir. Eğer apartman aidatlarını aşan bir yükümlülüğü varsa, bu durumda ilgili kişiye noter kanalıyla ihtarname çekebilir veya ödemediği bu para için ilamsız icra takibi de yapabilirsiniz. Ayrıca ödemede geciken günler için aylık %5 hesabıyla bu paraya gecikme tazminatı uygulanmasından da yükümlüsünüzdür. (İcra masrafları ayrıca kişiden alınır) Kişi @yilmaz70 belirttiği Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 25. maddesi uyarınca bu durumu iki takvim yılında üç defa (yani icraya verilmeyi) gerçekleştirdiği takdirde, söz konusu kişininin dairesinin mülkiyet hakkının diğer daire sahiplerine geçmesi için mahkemeye başvurabilirsiniz.

Yani aslında bu kişinin okuması gereken tek kanun Kat Mülkiyeti Kanunu'dur. Ortak kararlar aldığınız karar defterini göstermeniz yeterlidir. Nasıl ki, çatı katında oturanın çatıda oluşan hasarı veya çatı değişimini tek başına karşılamadığı ya da zemin katta oturanın sel vb. hasarlarda oluşan hasarı tek başına karşılamadığı gibi tüm kat malikleri binada ortak kararlar alınarak gerçekleşen ve özellikle asansör konusunda her ay kontrol edilmesi gibi yasal bir zorunluluk hükmü bulunan konularda ortak yükümlü olurlar. Yalnızca cephe konusunda zemin katta oturanlar yalıtımda bir miktar daha az para ödeyebilirler. (Apartman girişi bu daireden pay alıyorsa).

Şu da var ki; Apartman Yönetim Planına zemin dairelerde oturanların asansörden faydalanmamaları nedeniyle bir madde dahil edilmişse, bu durumda söz konusu zemin kat maliklerinin yasal zorunluğu ortadan kalkabilir. Aksi durumda asla ortak gidere katılmamaları gibi bir durum söz konusu olamaz.

http://www.gunes.com/yazarlar/arif--temir/apartmanin-zemin-katinda-oturan-asansor-parasi-oder-mi-143472

https://www.milliyetemlak.com/dergi/zemin-katta-oturanlar-asansor-masraflarini-oder-mi/