WordPress 5.0 Geliyor!

Merhaba değerli WM Aracı,

Bugün biraz araştırma yaptım ve WordPress 5.0 geleceğini öğrendim. Hemen başlıca güncellemelerden bahsedeyim.

Gutenberg
İlk bakışta gözümüze çarpan yenilik Gutenberg editörü oluyor. WordPress kullananlarının aşina olduğu Tiny MCE editörünün yerini alacak olan Gutenberg an itibariyle beta olarak kullanıma sunuldu. 4.9.6 sürümünü kullanan tüm WordPress kullanıcıları, buradan Gutenberg editörünü indirip WordPress 5.0’a geçiş yapmadan önce yeni editörü test edebilir.

Gutenberg için köktencilik değişim tabirini kullanmak hafifçe kalır diye düşünüyorum. Çoğu kullanıcının MS Word’den alışık olduğu metin editörü kalıplarını buruşturup çöpe atan Gutenberg editörü, gücünü blok sisteminden alıyor.

Bu sistemde metin editörüne eklediğiniz her bir içerik, kendine ait bir bloka yerleştiriliyor. Örneğin elle yazdığınız bir paragrafın derhal arkasına eklediğiniz bir kopyala-yapıştır paragraf ögesi, tamamen ayrı bir blok içerisinde kendisine yer bulacak.

Gutenberg’i test edin!
Yeni metin editörünün, WordPress kullanıcılarının alışık olduğu düzeni bozacağına kesin gözle bakılıyor. Bundan dolayı kullananların WordPress 5.0’a temkinli yaklaşması oldukça anlaşılabilir bir şey. Ancak yeni WordPress sürümünü tamamen göz ardı etmeden önce yeni Gutenberg editörünü denemenizi öneririz.

WordPress geliştirici ekibi, TestGutenberg.Com adresinde Gutenberg editörünün canlı demosunu sunmuş. Bu siteye girip Gutenberg editörünün çalışma dinamiklerini gözden geçirebilir, kendinizi blok sistemine alıştırabilir ve genel olarak WordPress 5.0’a geçiş işleminizi kolaylaştırabilirsiniz.

5.0’dan önce
Eğer WordPress 5.0’a geçiş yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle yukarıda verdiğim adreste Gutenberg editörünü test etmenizi öneririm. Ek olarak 5.0’a geçiş işleminin geri dönülmez olduğunu belirteyim. Yeni sürüme geçiş yapmadan önce hali hazırda kullandığınız sürümün yedeğini almayı ihmal etmeyin.

Kaynak: Technopat & Kendi Eklediğim Bir Kaç Cümle

Başarılar,
İyi forumlar.