Öğrenmek, ömür boyu süren bir süreçtir. Bu tutkuya bir kere yakalandığınız gibi peşinizi ölene kadar bırakmaz. Bilgiye aç insan öğrendikçe hazzı yaşar. Durdurulamayan öğrenme isteği ile daima öğrenirsiniz. Ancak unutmayın ki öğrenmeye başladıkça aslında hiç bir şey bilmediğinizi de öğrenmiş olacaksınız. Şiddetle başladığınız bu haz, yine şiddetli bir üzüntü ile süreci devam ettirecektir.

Evet Bay Shakespeare’in sözünü uyarlamış gibi oldum. :) Bu yazıda çokça söz kullanacağım. Çünkü sözler benim telafi edemediğim şeyleri başkalarının telafuz ettiği gerçeklerdir. Bazen kelimeler yetmez bazen diliniz. Sözün tamamı için;

“Şiddetle başlayan hazlar, şiddetle son bulurlar. Ölümleri olur zaferleri, öpüşürken yok olan ateşle barut gibi. En tatlı bal bile tadıldıkça bıkkınlık verir, aynı tat isteği, iştahı köreltir. Onun için, ölçülü sev ki uzun sürsün sevgin. Hedefe hızlı giden, yavaş kadar geç varır.”
— William Shakespeare, Romeo ve Juliet


Öğrenmeye başladıkça önünde öğrenmen gereken sonsuz bilgi olduğunu farkedersin. Bu farkediş motivasyonunu yerle yeksan edip, yola başlamadan bırakanlardan mı yapıyor? veya daha da körüklenen aç insan mı?

Wesworld dizisinde bulunan ev sahipleri(hostlar) misali sorgulayışı ilk dile getirenlerden biri Sokrates. Eminim ki herkes hangi sözünü yazacağımı biliyordur:) Onsuz olmaz.

Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir. -Sokrates


Söz ne kadar popüler olursa olsun taşıdığı anlam uğruna yüzlerce yazılar yazdıracak türden.

Bilgiye aç insanın doyarken yolda kaybolması :)

Belki çocukken sorduğunuz sorular neticesinde belki lise döneminde felsefe dersinde hocanızın söylediği bir söz, kıvılcımınızı yakmış olabilir. Öğrenme süresince felsefeden sanata, psikolojiden matematiğe onlarca dala girip dallanıp budaklanacaksınız.

Sarfedilecek onlarca kelime var fakat hepimizin yaşadığı duygular aynı.!

Yazının kaynağı için : Ne kadar az bildiğini farketmek