halilyc adlı üyeden alıntı

Herkes e-ticaret yazılımı satmaya kalkmış ama işin diğer kısmı daha çetin. Bir kitap odaklı sosyal ağ şirketinde çalışıyorum ve geçen ay e-ticarete geçtik. Sırf kitapların depolanması için 5 milyar raflara para verildi, öyle büyük bir alan değil bir oda kadar alan depo. İşin diğer maliyetlerini bir örnekle sunayım daha iyi anlarsınız hocam.

Bir dağıtımcıya veya yayınevine gidip anlaşırsanız size büyük bir muhattap olmadığınız ve fazla alım yapamayacağınız için en fazla %30 civarı iskonto verecektir, yani 10 liraya satılan kitabı 7 liraya alacaksınız.

Kitap 7 TL
Kargo 5 TL diyelim
E-fatura maliyeti = 0.5 TL
Ödeme için Sanal Pos maliyeti kabaca (%2 + 0.25 kuruş genelde) = 0.5 TL

Kitabı d&r veya kitapyurdu 10 TL`ye satarken siz kar koymadan 13 TL`ye ulaştınız bile. Haydi 2 TL`de kar koyun etti 15 TL.

Değer mi sizce ? Bence başka bir ürün satmayı düşünün illa e-ticaret yapacaksınız hocam :) Gireceğiniz piyasa çok fena, adamlar tek yayınevinden haftada 100.000 TL ye kitap alıyor, çok ciddi bir farkınız olmalı ki müşteri edinesiniz.

Umarım verdiğim bilgiler yardımcı olur :) E-ticaret sisteminin legal olarak hazır olması için SSL + Şirket kurulumu + E-fatura + Yazılım masraflarına hiç girmedim bile, işiniz zor ve yüksek maliyetli. Herşey gönlünüzce olsun :)


Hocam bunun KDV'si var, gelir vergisi var, her ay muhasebeciye (Hiç fatura götürmeseniz bile) anlaştığınız için 175 TL ödemesi var.
100 TL'lik üründen 10 TL (%10) kar ediyorsunuz diyelim. Ayda 18 ürün satmalısınız ki sadece muhasebecinin ücretini karşılayabilin. Kaldı ki Domain + Host (Çoğu hosting firmasında ön bellek 2mb seviyesinde olduğu için yetersiz kalıyor. VPS veya VDS ile girebilirsiniz. Hosting yetersiz kalıyor özellikle dropshipping için...)

Daha detaylı caydırıcı bilgiler için pm'e gelebilirsiniz. Şuan aktif olarak N11 ve kendi sitemiz üzerinden satışlar yapıyoruz. 4500 çeşit ürünümüz olmasına rağmen kurtarmıyor hocam...