Herkese yeniden merhaba bu gün sizlere sosyal medya panellerinde kullanılan php apiler hakkında bilgi verip nasıl php api yapılabileceğini ve kodları ile beraber detaylı bir şekilde anlatıp kodlarını sizlerle paylaşacağım . Öncelikle smm panellerde kullanılan api şöyle çalışır ;

Bir üyeler tablosu düşünelim bu tablonun adı uyeler olsun .



Gördüğünüz gibi tabloda id , kadi, sifre , api ve bakiye alanları bulunuyor . Bizim burada kullanacağımız veya bize gereken alan sadece api bölümü .

Not: Veritabanı Bağlantısı Yapmayı Unutmayın !

try {
$db = new PDO("mysql:host=localhost;dbname=veritabani", "ibrahimozdemir", "sifre"); } catch ( PDOException $e ){ print $e->getMessage();
}
?>


Şimdi öncelikle sizlere mantığı anlatacağım . Mantık basit bir get sisteminden ibaret . Örneğin bir veriyi silerken id den get yaparak o id yi siliyorsunuz işte aynı mantık api işlemi içinde geçerli .

$query = $db->prepare("DELETE FROM uyeler WHERE uye_id = :id");
$delete = $query->execute(array( 'id' => $_GET['id'] ));

Yukarıda vermiş olduğum kodu üye işlemlerinde üyeyi silmek için kullanabilirsiniz . ?id=1 mesela 1 id li kullanıcıyı siler .
'' Bizim bu kodda işimize yarayan şey ne ? '' Diyebilirsiniz . Ben size mantıkları anlatıyorum . Böyle basit kodlarda veya büyük projelerde eğer mantığı önceden düşünüp işe öyle başlarsanız sorunsuz bir proje ortaya çıkarırsınız . Şimdi api bölümünde üyeye random bir kod atayalım

$sayi_tut=rand(1,1000000000000000000);

Bu kod sayesinde üye işlemleri gerçekleşirken api tablosuna random bir sayı oluşturabilirsiniz . Zaten smm panellerde api kodunuzu kimseyle paylaşmayın demelerinin sebebide bu . Hiç bir ip güvenlik önlemi olmadığından dolayı api ye gelen her get veya post işlemi rahatlıkla yapılabiliyor .

$sonbakiye = '50';
$sql = "UPDATE uyeler SET bakiye=? WHERE api='{$_GET['api']}'";
$query = $db->prepare($sql);
$sorgu = $query->execute(array($sonbakiye));
echo $sorgu;


$sonbakiye değişkenini siz belirlersiniz mesela veya bu apiyi kullanarak insert işlemi yaparsınız yeni ürün sipariş verdirebilirsiniz .

SET bakiye=? WHERE api='{$_GET['api']}

bu kodda anlatmak istediği ise bakiye alanını seçiyor , (WHERE) ama nerdeki ? bundan bahsediyor bu kod .

mesela yukarıdaki kodu api.php dosyasına eklerseniz ?api=kullaniciapisi şeklinde gelen tüm isteklerde üyenin bakiyesi güncellenir. Ve ekrana id si yazdırılır . Aslında mantık bu kadar basittir . Şimdilik sadece update işlemini gerçekleştirdim eğer istek olursa insert işlemleri ile sipariş ve önerilerinizi göz önüne alarak isteklerinize göre konular üretebilirim .

Saygılar.

Kaynak : https://www.ibrahimozdemir.net/php-api-yapimi-smm-panellerin-api-mantigi/