Herkese merhabalar, işe başlamadan önce dikkat edilmesi gerekenleri anlattığım yazı serimin ikincisindeyim. Önceki yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. İyi okuncalar, yorumlarınızı bekliyorum.

Para Parayı Çeker



Yazıya direkt böyle başlamak hoş olmadı, biliyorum. Fakat gerçekçi olalım değil mi? Şahsen benim şu ana kadar duyduğum en doğru sözlerden birisi 'Para parayı çeker' olmuştur. Bizim sektörümüzde de maalesef başarının en önemli anahtarlarından birisi para. Sebeplerini sıralayacağım ama amacım motivasyonunuzu düşürmek değil, aksine işinize verdiğiniz değerin ölçeğini yükseltmek, sizi işinizle bir hale getirmek. Para harcadığınız bir işten kaçamazsınız da değil mi sonuçta?

Şimdi, eğer işiniz bütçesiz ya da gerekenden az bütçe ile başlamışsa çok şanssızsınız. Çünkü arkadaşlar projeye başlamak sadece fikri üretmiş olmaktan, barındırma ve alan adı ücreti karşılamaktan ibaret değil. Bir işe başlıyorsunuz dostlar, bu iş belki mesleğiniz olacak, belki geleceğinizi parlatacak bir anda. Demek ki bu işin sürdürülebilir olması lazım, işi sürdürebilmek için yine para lazım. Hadi tek başına, hobi gibi sürdürebildiğin bir iş fikriydi bu, kabul ederim. Peki ya reklam? Adını duyuramazsan, projenin ne olduğunu bilen kişi sayısı sen dahil 1000 kişiyi bir türlü geçmiyorsa ne anlamı var en harika fikri işletmenin? Ya hadi diyelim reklamı da bir şekilde çözdün, bunun seo'su var, tasarımı var, sosyal medya yönetimi, içerik üretimi var, var oğlu var. Hepsini tek başınıza üstlenmeniz hiç akıl işi değil. Peki sürekli kullanabileceğiniz bir köle grubunuz var mı? Ee onu da sanmam, o zaman iş geliyor ekip kurmaya ve devamlı çalışabilmelerini sağlamaya.

Demem o ki para girişimci olmanın olmazsa olmazı rolünde, elbette projelerin tutmasında büyük bir ihtimal şans. O yüzden işinize inanıyorsanız, en azından elinizdekini harcamaktan çekinmeyin.

Dikkatli Harcarsanız Kazançlı Çıkarsınız



İşte böyle bir şey para harcamak, harcamaya başladığınızda da dur diyen olmaz, önünü alamadan harcar gidersiniz. İki ucu kakalı değnek bildiğin. O yüzden kanaatinde, hatta en doğru tabiri ile nokta atışı yaparak harcamanız gerekiyor elinizdeki ufacık meblağları ki bir işe yarasın, fayda sağlasın. Şimdi bununla ilgili verebileceğim birkaç tavsiyem var...

- Kalifiye bir ekip: Sektörde yoğrulmuş 3 kişi ile yapılmayacak iş yok, projenize bir şekilde dahil edebileceğiniz bu 3 insanı doğru konumlandırırsanız 10-15 kişilik ekiplerden çok daha başarılı olacağınızı söyleyebilirim. Buna ekiple alakalı yazımda daha çok değineceğim için kısa tutacağım.

- Doğru analiz: Reklam konusunda gerçekten çok önemli analiz yapmak. Kime hitap edeceğinizi, hitap edeceğiniz kitleye en kolay nereden ulaşacağınızı ve en ucuz fiyat ile en etkili reklamları nasıl vereceğinizi kavrarsanız işiniz çok daha kolay olur. Mesela diyelim ki sigaranın zararları üzerine bir projeniz var ve insanlara projeniz vasıtasıyla sigarayı bıraktırmayı hedefliyor hatta buna yönelik ürünler satıyorsunuz. Şu anda sosyal medyalar arasında yaş ortalaması en yüksek platform tahmin edersiniz ki Facebook; sigaranın zararlı etkilerinin de ilerleyen yaşlarda ortaya çıktığını düşünürseniz Facebook'ta çalışma yapmanızın daha makul olduğunu görebilirsiniz. Facebook'ta illa para ile çalışma yapacaksınız diye de bir şey yok. Düzgün bir videoyu yaş ortalaması yüksek olan gruplarda yaymak, Yeşilay'a yayınlayabilecekleri içerikler çıkartmak da çözüm yolları arasında sayılabilir, bütçeniz kısıtlıysa en mantıklı yöntem viral olmaya oynamak olmalı. Para ile reklam verecekseniz de hedef kitlenizi çok doğru oluşturmalı, çekilişler ile reklamın ulaşılabilirliğini arttırmalısınız mesela.

Örnekleri arttırmaya devam edelim, son sıralar Instagram'da bol bol boy uzatma ürünlerinin reklamını gördüğünüze eminim. Neden burayı tercih ediyor bu adamlar ya da neden Instagram'ın kendisine değil de sayfalara reklam vermeyi tercih ediyorlar düşündünüz mü? Cevap aslında yukarıdaki örnekten farklı değil, Instagram gençlerin en çok kullandığı sosyal medya aracı, gençler yaşlılara nazaran fiziksel özelliklerini daha çok umursarlar ve büyüme çağındalarsa boy onlar için büyük öneme sahip bir unsur. Yine aynı gençler mizahı sayfalardan takip ediyor, reklamları kafalarına takmaksızın sayfaların gönderileriyle eğleniyorlar. Instagram'ın kendi reklamını görseler tepkileri aynı olur muydu dersiniz? (Ha bana sorsanız içeriklerin herkese erişebiliyor olması da sebeplerden birisidir derim, daha ucuza geldiği aşikar. Özellikle de ürün satışı gibi konularda çok daha mantıklı olsa gerek)

Örnek isteyen olursa, soru olursa cevaplayabilirim, diğer maddeye geçelim.

- Yükü hafifletin: Bütçeyi küçük tutup verim almanın diğer bir yolu da yükü hafifletmek. Hafifletmek her zaman atıp kurtulmak değildir, bazen başkalarıyla paylaşmaktır. Buradan çıkarımınız muhtemelen 'ortak' mantığı oldu fakat bahsettiğim şey sponsorlar. Çekiliş mi yapıyorsun? Bul sektöründe bir firma birlikte yapın. İş anlaşması mı yapacaksın, win-win olacak bir şeyler önermeye çalış, parasız çözebileceğin şekilde çözmeye çalış mümkünse.

Unutma, projen dünyayı kurtaracak boyutta güçlü de olsa kurulduğu ilk dönemde dışarıya vereceği imaj 'Butik' olacaktır. Neden mi? Henüz marka değilsin. Onedio da ilk kurulduğunda 500.000$ yatırımla başladı fakat 2013 yılını düşünün, kimse işin boyutunu umursamıyordu, butik bir siteydi birçok insanın gözünde.

- Harcama yapmadan önce bir süre düşün: Diyelim ki para harcayacaksın. Bunu harcamadan önce lütfen bu maddeyi düşün.

1. Para harcayacağın şey siteni 'Kesin' olarak öne çıkartacak mı? Harca, kesin değilse harcama, parasız deneyebileceğin bir yolu illa vardır.

2. Para harcayacağın şey projenin 'Ölümcül' bir sorununu mu çözecek? Harca, ölümcül değilse harcama, kurtarabileceğin bir yolu illa vardır.

3. Para harcayacağın şey seni 'Mutlaka' mutlu edecek mi? Harca, mutlaka değilse harcama, mutlaka verim alacağın bir şey bulursun, aramaya devam et.