Kişisel veri güvenliği zaafiyetimiz, Setup > Next > Next > Next Ulan! > Finish be! butonlarıyla koyun koyuna başladı. Mega şirketler çarşıda salınıp bize ürünler sunduğunda biz de önceki deneyimlerimize dayanarak “incelemeden kurma” alışkanlığıyla devam ettik. Verilerimiz konusunda A sınıfı bir psikopat sosyopat kadar takıntılı olduğumuzda kafamızı gizli sekmeden dışarı çıkaramayacağımız ortada. Ve fakat yine de asgari düzeyde hassasiyetle yaklaşmak, kendi selametimiz hanesine okkalı bir artı puan sayılabilir.

Facebook kullanıyorsanız muhtemelen, Next’in Next’i kovaladığı aşamaları seke seke geçerek kendinize bir hesap oluşturdunuz ve ardından Facebook Messenger’ı kullanmaya başladınız. Atladığınız ufak bir nüans var: Facebook, Messenger’ı kullandığınız günden itibaren telefonunuzdaki tüm numaraların kime ait olduğunu biliyor!

Kendiniz denemek isterseniz Facebook hesabınız açık bir internet tarayıcısı veya mobil cihazınızdan https://m.facebook.com/mobile/messenger/contacts/linke bi’ göz atabilirsiniz. İlk başta bunlar sıradan veriler gibi görünse de Facebook Messenger’ın, rehberinizden sildiğiniz kişileri kayıt altına almaya devam etmesi gibi tuhaf bir huyu var. Örneğin 2-3 sene kadar önce rehberimden sildiğim onlarca kişinin Facebook tarafında zabıt tutulması, şirketlerin veriler söz konusu olduğunda “ne anasının gözü, ne yaban çakalı” olduğunu tekrar anlamama yardımcı oldu.

Gizliliği poşete koyup bir kenara bırakalım, Facebook Messenger’ın bu özelliği hafiften işime yaramadı desem yalan olur. Zira, buradaki liste yardımıyla kaybettiğim bazı numaraları tekrar kazanma şansı yakaladım. Benim kaybettiğimi Facebook’un kaybetmemesi ironik değil mi?

Eminim benim gibi “kişisel veri alerjisi” olan dikkatli kullanıcıların çoğu henüz Facebook’un bizden bu denli veri gondiklediğini bilmiyordur, haksız mıyım?