Kablosuz ağlarımızın güvenliğini emanet ettiğimiz WPA2 güvenlik protokolü artık tam 14 yaşında. 2017 yılında KRACK (Key Reinstallation Attacks) saldırısıyla artık güvenilir olmadığı ispatlanan WPA2’nin yerine yeni bir güvenlik protokolü sunuldu: WPA3 güvenlik protokolü…



Kablosuz ağlar artık her yerdeler, tehlikeler de öyle. WPA3, kablosuz ağlar için yeni ve güçlü standart özellikleriyle ağları hem Brute Force saldırılarına karşı korurken, paket verilerin yakalanarak hassas verilerin ele geçirilmesini de önlüyor. WPA2 standardında olduğu üzere WPA3 güvenlik protokolü de WPA3-kişisel ve WPA3-kurumsal olmak üzere iki ayrı modu desteklemeye devam ediyor.
  • WPA3-Kişisel: Kişisel ağ kullanıcıları için güçlü bir şifre tabanlı kimlik doğrulama sistemiyle geliyor. WPA3 ile Brute Force saldırılarıyla ağınıza dahil olunmasını engellemek adına bir de SAE (Eş Zamanlı Denklik Doğrulama) koruması sunuluyor. Böylece şifre tahmin etme yöntemiyle ağınıza dahil olmak isteyen saldırganlar, oyuna bir sıfır geriden başlıyor.[*]WPA3-Kurumsal: Orta ve büyük ölçekli işletmeler başta olmak üzere önemli kurumlar ve finans kuruluşları gibi ağlar için sunulan WPA3-Kurumsal ise veriler iletilirken 192-bit şifrelemeyle koruma sağlıyor.


Güvenlik yeniliklerinin dışında WPA3, Easy Connect özelliği sayesinde ekranı olmayan fakat Wi-Fi erişimi kullanan akıllı ev aletlerine, telefon aracılığıyla bağlanma kolaylığı da sunacak.

WPA3 ne zaman çıkacak? Güncellemeyle kullanılabilecek mi?

WPA3 güvenlik standardına sahip olmak için muhtemelen gözümüzü 2019 yılında piyasaya çıkacak olan ürünlere dikmemiz gerekecek. Bazı aygıtlarda ise güncelleme yöntemiyle WPA3 standardına geçiş yapılabilecek. Yeni kablosuz ağ standardının yaygın olarak kullanılmaya başlanmasının da yine 2019 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.