Gündelik hayatımızı vazgeçilmezi birkaç çitlemelik çekirdekli bilgisayarlar ihtiyaçlarımızı görmek için tümüyle yeterli. Endüstriyel alanda ise çekirdek tarlası işlemcileriyle öne çıkan ve teknolojilerinin sınırlarını zorlayan süper bilgisayarlar sahneye çıkıyor.



IBM Geçtiğimiz günlerde Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı için ürettiği 2 milyon 282 bin 544 çekirdekli yeni IBM Summit bilgisayarıyla, artık dünyanın en hızlı bilgisayarının üreticisi olma unvanına sahip. IBM’in yeni bilgisayarının petaflop skoru TOP500’ün listesine göre 122.3 olarak hesaplanmış görünüyor. Bu oran 93 petaflop’luk Sunway TaihuLight’ı tahtından eden IBM için ciddi bir başarı. Diğer yandan süper bilgisayarlar dünyasının en büyük üreticisi olarak Çin hala süper bilgisayar sektörünün lideri konumunda.

Kasım 2017’de yayınlanın TOP500 listesinde olduğu gibi bu sene de dikkat çeken unsur, tüm dünyanın en güçlü 10 bilgisayarının Linux işletim sistemlerini kullanıyor olması. Listenin yeni kralı Summit dahil olmak üzere dünyanın en iyi 500 süper bilgisayarı kabul edilen sistemlerin Linux ile güçlendirdiği gerçeği de es geçilmemeli.

T0P500 listesine göre "dünyanın en iyi 10 süper bilgisayarı"

  1. IBM Summit

  2. Sunway TaihulLight

  3. IBM Sierra

  4. Tianhe-2A

  5. AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI)

  6. Piz Daint

  7. Titan

  8. Sequoia

  9. Trinity

  10. Cori