İskoçya’da yaşayan dokuz yaşındaki Martha Payne’in okul yemekhanesinde servis edilen öğle yemeklerinin fotoğraflarını koyduğu blog ülkeyi karıştırdı.

Martha’nın öğrencilere gıda açısından yetersiz ve hatta çoğu zaman sağlıksız yemekler verildiğini gösteren fotoğrafları, kısa bir süre içinde sosyal medyada yayıldı.

Bir hafta içinde 100 bin kişinin girdiği blog’la ilgili olarak Martha'nın yaşadığı eyaletin yetkilileri inanılmaz bir adım attı. Blog’un kapatılmasına ve okul yemekhanesinde fotoğraf çekilmesinin yasaklanmasına karar verildi. Olay sosyal medyada kıyamet kopardı.

Martha’ya İngiltere’nin ünlü aşçısı Jamie Oliver destek çıktı. Dahası 4 milyondan fazla giriş yapılan blogda Mary’s Meals isimli hayır kuruluşu için 52000 sterlin para toplandı.

"BEN BÜYÜME ÇAĞINDA ÇOCUĞUM"
Martha’nın babası öğretmenlerin izniyle çekilen fotoğrafların en başta sadece “aile üyelerinin görmesi” için olduğunu söyledi.

NeverSeconds isimli blog'da fotoğrafların yanı sıra Martha’nın yemeklere not verdiği 10’luk bir çizelge var. Yorumlarda, “İlk resimdeki pizza fena değildi ama 1’den fazla kroket yesem daha iyi olurdu. Ben büyüme çağında bir çocuğum, bütün öğleden sonra konsantre olmam gereken derslerim var. Bir kroketle bunu yapamam” gibi ifadeler yer alıyor.

Martha’nın blog’unun bu kadar ünlü olmasıyla ülkenin çeşitli yerlerinden yemekhane fotoğrafları yağmaya başladı. Bu arada Martha da ziyaretçilerine Mary’s Meals’a bağış yapma çağrısı yaptı.

ÖNCE SANSÜR SONRA YASAK
Bu arada basının olayı fark etmesi üzerine blog’una takma isimle yazan Martha deşifre oldu. Yetkililer küçük kızın “ince elemeyip sık dokumayan” bir blog yazmasını istedi. Martha’nın bunu kabul etmemesi üzerine okul yönetimi kendisine “artık yemekhanede fotoğraf çekemeyeceğini” bildirdi.

Sosyal medyadaki tepkilerin blog’a ilgiyi artırdı. Blog'un izleyici sayısının bir günde 4 milyon ziyaretçiye ulaşması üzerine yasak kararı geri çekildi.

Kaynak: Hurriyet