Şimdiye kadar bildiğiniz duyduğunuz hangi girişimci youtuber olmuş. Bırakın bu işleri, bir şeyler üretin. Elle tutulan, gözle görülen, vatandaşların yararlanabileceği, ülkenin gurur kaynağı olacak şeyler düşünün... youtuber mış... herkes kolay para peşinde, yapmayın arkadaşlar bu paylaşımlar gençlerin aklını çeliyor, üretmemizi engelliyor, okumamızı engelliyor.
Alıntı içindeki sayılar, sizce bizi kaç yıl geriye götürmüştür? İstatistiğe girmeyen sayılar arasındaki genç arkadaşlar sizce hangi üniversitelerden mezun olduktan sonra ülkelerine bir daha dönmemek üzere (aziz sancar) başka diyarlara gidecekler?
Ülkenin hali bu olmamalı diye düşünüyorum.
Alıntı içindeki sayılar, sizce bizi kaç yıl geriye götürmüştür? İstatistiğe girmeyen sayılar arasındaki genç arkadaşlar sizce hangi üniversitelerden mezun olduktan sonra ülkelerine bir daha dönmemek üzere (aziz sancar) başka diyarlara gidecekler?
Ülkenin hali bu olmamalı diye düşünüyorum.
Ben, Bilgisayar mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. 2 bitti. Aynı zaman da bu sene de 2 yıllık ön lisans tıbbi görüntüleme tekniklerini bitireceğim nasipse. Ben de isterim, ülkemin yararlanabileceği şeyleri yapmayı. Sizce teşviksik sermayesiz olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Evet durum çok vahim, ortalamaların yerlerde olması. Barajı geçemeyen çok fazla olması.
Bakın ben fikrimi açık açık belirteyim, Ben yerli üretim ürünler istiyorum. Param yok ve işe girişemiyorum. İntelin 1981 yılında ilk 32 bitlik işlemcisini bile üretemiyoruz. Veya bu amd, Snapdragon, mediatek, exynos, helios vs. İçin de geçerli. Ben uzunca bir araştırma ve okumadan sonra toplu araştırma ve okumayla bu işlemcileri rahatlıkla üretebileceğimizi düşündüm. Bu konu da okuduğum üniversite de Teknokent e en azından başlangıç olarak açmak üzere, destek veren belli yerlere başvurdum. KOSGEB bunlara dahil. 30.000tl geri ödemesiz hiğbe verdiler. 30.000e sizce hem yapıp hem üretime geçilebilir mi? Geçilemez. Çalışmak üzere eleman bulunur mu? Bulunamaz. Hadi dedim cpu üretemiyoruz. (Üretmek için de intelin 1-2-4-8-16 bit el kitaplarına bakabilirsiniz.) HDD, SSD, RAM ve GPU üreteyim dedim. Sonuç hüsran. Belki daha az maliyetli olur dedim olmadı. Destek, araştırma ve testlerin harcayacağı ücretlerin yanına uzaktan bile bakamıyor bu ücretler.
Pes etmedim. Bu zamanlarda oyun yaptım Google Play'e attım. Tuttu mu tutmadı. Bu sürede bana referans olması için uygulama yüklüyorum. Mail atmadığını destek istemediğim yer kalmadı. İnsanlar somut proje istiyor. Parasız ve $, €, £ bu haldeyken. Kimse güvenmiyor.
Açık açık bunu da söyleyeyim. Ben elimden geleni yaptım. Uğraş ve ataştırmalarımı okuduğum okuldaki hocalarıma ulaşıp sorabilirsiniz. Uzun uzun düşündüm. Ne yapsam? Son olarak kararımı kesinleştirdim. Yurt dışı. Böyle üretim 15-16 yaşından bu yana var, yurt dışına çıkmam gerekirse diye babam üzerinden yeşil pasaportum var. Olursa bu İngiltere, Amerika, Çin, Kanada, Singapur, Hindistan ülkelerden gidebildiğime gideceğim. En azından gerçekleşmeyen hayyalerim varken, gerçekleşebilecek hayallerinin peşinden gitmek çok daha güzel.
ABD de büyük şirketlerde çalışanların ortalama o şirkette çalışma sürelerine de bakarsanız, 2-3 yıl ortalaması var. Bunlara Google Facebook Amazon vs dahil. Bize gelince masabaşı memur olayım yeter.