Rich Thornett ve Dan Cederholm tarafından 2009 yılında kurulan dribbble, tasarımcıların ne üzerinde çalıştıklarını paylaşmasını sağlayan ve çalıştıkları tasarımlar üzerinde diğer tasarımcılar tarafından fikir paylaşımına olanak sağlayan bir web sitesidir. Twitter tarzı bir site olan dribbble twitterin “ne yapıyorsun?” yerine “ne üzerinde çalışıyorsun?” sorusunu kullanıcısına soruyor.

Siteye ilk kez üye olacaklar için iki çeşit üyelik tipi mevcut. Yaptırmak istediğiniz tasarımlarınızı yapacak bir tasarımcı arıyorsanız yada amacınız güzel tasarımları takip etmek ise, Scout (keşifçi) olarak üye olabilirsiniz. Lakin yaptığınız tasarımları yayınlamak istiyorsanız Prospect (muhtemel oyuncu) olarak üye olmanız ve bir tasarımcının sizi Player (oyuncu) olarak seçmesini (davet etmesini) sağlamanız gerekmektedir.



Üyelik sistemi kısaca davete dayalı bir sistemdir. Siteye üye olmak tamamen ücretsizdir. Lakin siteye birşeyler yüklemek için mutlaka bir player tarafından seçilmeniz gerekiyor. Bunun nedeni ise seçilen kişinin sorumlulukları tamamen seçen kişiye ait olması. Yani yapacağı yorumlardan tutun olumsuz olacak tüm davranışlar o kişiyi seçenide etkileyecektir.

Site kendini göstermek, yeteneğini başkalarına sunmak isteyen tasarımcılar için ideal bir yapıya sahip. Bir tasarımcı olarak diğer tasarımcılardan ilham almak bir yana diğer tasarımcıların sizden ilham almalarını sağlamanız için size bir şans sunuluyor. Her ayın birinde size 24 adet tasarım yükleme olanağı veriliyor. Lakin bu sayı 24ü geçmiyor. Nisan ayında 14 yüklemeniz kaldıysa Mayıs ayı size 10 adet hak daha veriliyor ve bu sayı 24′e tamamlanıyor.



Eğer bir oyuncu iseniz kendi tasarımlarınızı siteye yükleyebilir, diğer tasarımcılardan yorumlar alabilir, tasarımlarınızın beğenilmesini sağlayabilir ve hatta tasarımlarınızın kaynak dosyalarını ücretsiz paylaşabilirsiniz (dosya paylaşımı pro hesaplar için geçerlidir).



Sitede bir tasarım gördünüz ve bu tasarımı geliştirebileceğinizi aklınızdaki fikri tasarıma döküp tasarım sahibi ile paylaşabileceğinizi düşünüyorsunuz. İşte burada Rebound özelliği devreye giriyor. Rebound bir tasarıma tasarım ile cevap vermenizi sağlıyor bu sayede yorum yazmak yerine kişiye düşüncelerinizi yapacağınız çalışma ile aktarabiliyorsunuz. Aynı olay sizin kendi geliştirdiğiniz tasarım içinde geçerli. Yine reboud özelliğini kullanarak kendi tasarımınızı ne kadar ilerlettiğinizi takipçilerinize sunabilirsiniz ve hatta sizi takip eden kişilerde sizin tasarımınız hakkındaki fikirlerini sizinle paylaşabilirler.



Birde Bucket (buket) özelliğimiz var. Bu özellik sayesinde beğendiğiniz tasarımları gruplandırarak kategorilere ayırmanızı ve kolay ulaşabilmenizi sağlıyor. Bucket özelliğini kullandığınız taktirde hangi tasarımı hangi kategoriye eklediğiniz sizi takip eden kişiler tarafındanda görülür. Bu sayede sizin kategorileri başka tasarımcılar ve takipçilerde kullanabilirler.

Son olarak sitenin Jobs sayfasından bahsetmek istiyorum. Bu sayfada firmaların aradığı tasarımcı ilanlarına gözatabilir ve size uygun bir iş varsa o işe başvurabilirsiniz. Bu sayfaya gözattığınız zaman ne kadar fazla tasarımcı isteği olduğunu göreceksiniz.

Dribbble hakkında sormak istediklerinizi lütfen alt kısma yorum olarak bırakın elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım. Aynı zamanda benim dribbble hesabımıda takip edebilirsiniz. http://dribbble.com/spaksu

Kaynak: Spaksu