“IF” komutlarından hallice yapay zekâlar mazide kalırken, işleme gücünün mucizeler yaratan gerçekçi yapay zeka örnekleri ortaya çıkıyor. Bilgisayar programcısı Animesh Karnewar tarafından geliştirilen yapay zeka destekli T2F programı, verilen metin özelliklerine uygun şekilde insan sureti çizebiliyor.



Karnewar’ın aklına böyle bir program oluşturma fikri “Kitap karakterleri gerçekte var olsaydı nasıl görünürlerdi?” Sorusu üzerine gelmiş. Kopenhag Üniversitesi araştırma üyeleri tarafından geliştirilen Face2Text adında özel bir dataset’i kullanan geliştirici, böylece ortaya metinden insan sureti çizebilen yapay zeka destekli programı geliştirmiş.

Muhtemelen sonuçların küçük olması sizi de biraz hayal kırıklığına uğratacaktır. Bunun nedeni şu an için yazılımın sadece 400 temel fotoğraf üzerinde çalışması. Karnewar bu durumu ayrıca arkaplan bulanıklığıyla da açıklıyor. 32 x 32 veya 64 x 64 çözünürlükteki görsellerde bile arkaplanda oluşan kalabalık yüz hatlarının gölgelenmesine neden oluyor. Sonuç olarak yazılım en ideal sonuçlarını oldukça küçük çözünürlükte görsellerde veriyor.



Yukarıdaki girdiden görebileceğiniz üzere, farklı açılardan iki kişiye ait fiziksel özellikler metin olarak belirtiliyor. Sol yandaki görseller ise yazılımın bu metin verisi üzerinde çalıştıktan sonra oluşturduğu sonuçlara ait.



Karnewar, oluşturduğu yapay zeka destekli programı geliştirmeye devam edecek. Ayrıca siz de kaynak kodlarının neye benzediğine göz atmak isterseniz buradaki GitHub Reposuna bir göz atabilirsiniz.

Yapay zekanın ulaştığı nokta artık gerçekten hayret verici olmaya başladı. Ne dersiniz, bu gidişle Terminatör filmini gerçek dünyada yaşar mıyız? :)