Dolar kuru değişince neden Türkiye'de herkes endişelenmeye başlıyor diye soran arkadaş olmuş. Hepimiz ekonomist değiliz, elbette bazı şeyleri tam olarak anlamlandırmakta güçlük çekiyoruz.
Dolar dünya piyasalarındaki ortak para birimi desek yeridir. Yani uluslararası ticareti neredeyse herkes dolar ile yapıyor. Dolar ile alıyorsun, dolar ile satıyorsun.
Mesele tam da burada başlıyor, ne alıyorsun, ne satıyorsun? Ne kadar alıyorsun, ne kadar satıyorsun? Türkiye ekonomisi özaldan bu yana uluslararası piyasaya daha fazla açıldı. Gündelik hayatta kullandığımız şeylerin çoğu uluslarrası piyasalardan temin ediliyor artık. Sadece teknolojik ürünler, otomobil vs diye düşünmeyin, yerli ürünler bile büyük oranda yabancı girdilerle üretiliyor. Enerji, tarım, gıda, teknoloji... Her alanda dışa bağımlıyız. Samanı bile dışarıdan alıyoruz, gerisini siz düşünün. Şimdi bu durumda dolar artınca herkesin maliyeti de artmış olacak. Eskiden bir maaş ile aldığımız telefon şimdi iki maaş olacak. Eskiden 50 liralık benzinle gittiğimiz yere artık 100 liralık benzin ile gideceğiz. Günlük kazancımız yarı yarıya azaldı bir yılda. Otomatikman hepimiz yarı yarıya fakirleştik. Süreç hızlı ilerlediği için sonuçlarının tamamı ile yüzleşmedik. Ama kışın doğalgaz faturası geldiğinde, elektirk ve diğer enerji kalemlerine zam geldiğinde asıl durumu yaşıyor olacağız.