Kafamı kurcalayan ama bir türlüde içinden çıkamadığım başlıktaki konuyu sizlerle paylaşmak ve bunun üzerine görüşlerinizi almak istedim..

inancın hayatımızdaki rolü üzerine, deneyimlediğimiz ve deneyimleye bileceğimiz, algıladığımı z ve algılayabileceğimiz yönlendirmeye çalıştığımız dünya üzerinde inançlarımız asıl rolü oynuyor olabilir mi?

insan-tarih-bilim-sanat vs.. gibi kavramların hepsini herhangi bir ideolijinin temeli üzerinden açıklaması yapılabilir ve her açıklama mantık çerçevesine sığdırılabilir..

morveotesi; bu dünyanın yanılsama olduğunu aşk ile fizik bedenin ötesine geçilebilceğini ve asıl varılması gereken noktanın bu olduğunu anlatıyor. bu doğru çünkü bunu deneyimliyor. astral seyahetler yapabiliyor ve fizik bedenin bir yanılsamadan ibaret olduğunu deneyimliyor. çünkü buna inanıyor. ve inancı ona bu olanakları sağlıyor.

nihilist; şekil vermeye çalıştığımız kavramlar ve değerlerin aslında bizi şekillendirenler olduğunu asıl çözümün tüm bu giydirilmişliklerin dışına çıkmakta olduğunu söyler. buda doğrudur ve deneyimlediğide budur.

materyalist; insan eylemlerinin veya tarihin tüketim araçları ve ilişkeleri güdümünde yol aldığını ve bunun çözümünün maddenin işleyişi gereği komünal toplumda çözüm bulunabileceğini söyler. ve buda doğrudur.

materyalist veya nihilist, morveötesi gibi diğer boyutları deneyimleyemezler çünkü onların inanç sisteminde veya dünyalarında böyle bir olasılığa yer yoktur.

veya işte morveötesi, materyalist gibi maddi dünyayı deneyimleyemeyecek ve onun algıladığı dünyayı algalayamayacaktır.

ve hepside temel aldıkları inançlarının üzerine tarihi-sosyolojiyi-bilimi-sanatı vs. vs. yerleştirebileceklerdir. hempsinin söylediği gerçektir. çünkü hepsi söylediklerini deneyimliyor.

peki acaba dünya dediğimiz yer inançlarımızın karşılığı olabilir mi?

herkesin her inandığı kendi gerçeğimidir?

herkes kendi inançlarına denk gelen farklı dünyayı mı deneyimliyor?

yani farklı boyutların mevcut olduğu bir dünya?

üretim tabanlı bir dünya?

metin içi bir dünya?

ademin elma yemediği bir dünya?

benim hala olmadığım bir dünya?

mümkün mü....

NOT: YUKARIDA ADINI KULLANDIĞIM ŞAHISLARIN DÜŞÜNCELERİ ÜZERİNE YAPTIĞIM ÇIKARSAMALAR ''ANLLATIKLARIDIR'' ANLAMINDA DEĞİL ''ANLADIĞIMDIR'' ANLAMINDADIR.