Web Sitesinde İçerik Nasıl Oluşturulmalıdır?


Konuya öncelikli olarak "içerik" kelimesinin gerçek manasının, altını çizerek başlayalım. Dijital ya da basılı olması fark etmeksizin, meydana getirilen her içeriğin yegane amacı, okuyucu kitlesini bilgilendirmek ya da bir görüşü ifade edebilmektir. Bu tanımdan çıkarmamız gereken sonuç ise: Seo yapacağım derken kötü içerikleri ve anlam bakımından yetersiz olan yazıları sitenizde yer vermeniz arama motorlarını kullanan kişiler için ilgi görmez.

Yakın zaman önce büyü bozuldu ve insanlar arama motorlarında nasıl üst sıralara çıkabilceğini öğrendi. Yüksek reklam bütçeleri ayırmak zorunda kalmadan ilk sayfada listelenebilmek, ziyaretçi sayısını arttırıp hem satışları yükseltmek; hem de elde edilen bu ziyaretçi trafiği üzerinden reklam getirisi sağlayabilmek... İşte tüm mesele bu! Aslına bakarsanız, kulağa hoş gelmiyor olduğunu söyleyemeyiz.Burda sizin yapmanız gereken yaratıcı ve özgün makaleler ortaya koyup diğer sitelerle rekabet halinde olmak.Oluşturduğunuz rekabet sonucunda google arama motorunda daha üst sıralara gelebilirsiniz.



Siteniz Hangi Alanla İlgiliyse Bu Amaç Doğrultusunda Çalışmalar Yapın.


Normal şartlarda arama motorlarında herhangi bir şey arattığımızda, karşımıza çıkan ilk üç sayfadan gerek duyduğumuz bilgiyi çoktan edinmiş olmalı; listelenen diğer sonuçları ise bilgiyi çeşitlendirmek, kıyaslamak ve doğruluğundan emin olmak için ziyaret ediyor olmalıyız. Bu yüzden işin ucunda ne olursa olsun, sitenizi amacından saptırmayın. Başlığınızın okuyucuda oluşturduğu beklentiyi, içerik yapınızla mutlaka karşılayın. Arama motorlarında bir gelenin bir daha adımını dahi atmadığı sitelerin değil, düzenli ve daimi ziyaretçi trafiği yaşayan sitelerin üst sıralarda listelendiğini unutmayın. Ayrıca sitenizde beğeni kazanan ve nitelikli bilgi taşıyan yazıların, okuyucuların sosyal medya hesaplarında paylaşım görerek size yeni ziyaretçiler kazandıracağı da işin diğer bir artısı...

Yayınladığınız İçerikle Mükemmel Bir Seviyeye Çıkabilirsiniz

İnsanlar web siteniz aracılığı ile aslında doğrudan sizinle muhatap olur ve temas sağlarlar. Bu da yayınlamış olduğunuz her içerik hakkında bilgi sahibi olup, doğruluğunu onayladığınız ve sizi temsil etmesi konusunda bir sakınca görmediğiniz manasını taşır. İşte bu yüzden içerik üretimi sırasında bir değil bin kere düşünmeli; oluşturduğunuz metnin sizin ya da firmanızın adını taşımaya layık olup olmadığı konusunda ince eleyip, sık dokumalısınız.

İçerik olarak yayımlanacak metnin oluşturulma sürecinde, öncelikli olarak hangi amaca hizmet edeceği belirlenmeli. Amacımız çeşitli formatlar dahilinde bilgi veren bir yazı mı oluşturmak, yoksa sunduğumuz hizmetleri mi tanıtmak? Ya da belki de bir e-ticaret sitesinin sahibiyiz ve ürünlerimizin ayrıntılarını paylaşarak satışlarımızı arttırmak istiyoruz... İkincil adım da mutlaka metnin anlatıcısına karar vermek olmalı. İşi yapan / ürünü satan ya da konuyu bire bir olarak bilen biz miyiz; yoksa son derece kurumsal, her paragrafından ciddiyet akan bir üçüncü kişi anlatımı mı benimseyeceğiz?



Taklitlerden Kaçının


Gelelim şu kopya içerik mevzusuna... Umarım aranızda, başka birinin kendi sitesi için saatlerce uğraşarak hazırladığı metni "tümünü seç/kopyala/yapıştır" yaparak üst sıralara çıkacağını zanneden bir kişi yoktur.Bu içerik kopyalama olayını bir konsept haline getirir ve sürekli olarak tekrarlarsanız tüm arama motorları size bir bir sırtlarını çevirecektir. Ayrıca sitenize gelen, metni zaten ait olduğu asıl sayfasında çoktan okumuş olacağı için, sizde vakit harcamayacak ve de emin olun ki içeriklerinizin farklı olmadığını unutmayacaktır. Bu da aynı kişinin bir daha sitenizi ziyaret etme olasılığını sıfıra indirgeyecek; dolayısıyla da bir kez geleni aslında sonsuza dek kaybetmenize yol açacaktır. O yüzden aman diyelim kopya içerik kullanmayın, kullandırtmayın!



Liste sıralamasının giderek büyümesi ve sürekli kopya içerikler olması, Google'ında pek hoşuna gitmiyor. Kullanıcıların hızlı ve kolay bir şekilde aradıklarına ulaşabilmesi prensibi ile çalışan arama motoru, durumun tamamen site sahiplerinin çıkarları doğrultusunda şekillenmesinin önüne geçebilmek için, sürekli olarak algoritma yapılarını geliştiriyor ve ciddi anlamda ceza yaptırımına gidiyor. Sitenizde içerik paylaşımında bulunmadan önce, bu cezalar hakkında mutlaka bilgi sahibi olun deriz. İşte bazıları:


Kopya İçerik Cezası: Google parazit gibi beslenen sitelerden hoşlanmıyor ve onları listenin sonuna davet ediyor... Üstelik bunun tespitini yaparken kullanıcılarından da destek alıyor. Bunun için kopya içerikler kullanmayın.

Cloaking: İçerik kalitesi ve özgünlüğü kalite bakımından kötü olan bir site için, Çeşitli backlink ve seo çalışmalarıyla siteyi güçlendirmeye çalışan kişiler sandbox tarafından saptanır.Ve Google tarafından arama motorlarından silinir.

Web Sitesinde İçerik Nasıl Oluşturulmalıdır