lostyazilim
tr.link

Pardus, Dış Kaynak Kullanımıyla Yola Devam Edecek

9 Mesajlar 2.199 Okunma
lstbozum
tr.link

NuCLeuS NuCLeuS sistemlinux.org Kullanıcı
  • Üyelik 01.12.2010
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 735
  • Beğeniler 110 / 318
  • Ticaret 1, (%100)
TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdür V. Dr. Ahmet Kaplan, Pardus’ta en fazla 5 kişilik çekirdek ekip oluşturacaklarını, bunun dışında yazılım geliştirme aşamalarının dış kaynak kullanımıyla özel sektör üzerinden yapılacağını açıkladı. Pardus projesinin yeni yol haritasını açıklama için İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Kaplan, “Çalışmalarımızın hepsi TÜBİTAK bünyesinde değil.50 geliştirici alıp da asla bunu TÜBİTAK bünyesinde yapma düşüncesinde değiliz. Bunun ekosistemle, özel şirketler tarafından sağlanmasını amaçlıyoruz. Bir çok firmayla görüşmelerimiz sürüyor. TÜBİTAK, operasyonun merkezinde olmaması lazım. Bu doğru da değil. Amacımız ekosistemi oluşturup çeşitli sertifika programlarıyla bu ekosistemin de sağlıklı devam etmesini sağlamak. Geliştiricilerle daha sıkı bir işbirliği yapmak istiyoruz. Fatih projesinde araştırma geliştirme konusu çağrısına çıkıldı. Fatih projesi için geliştirilecek sistemlerin desteklenmesi amaçlandı. Pardus işletim sistemi gömülü sistemler geliştirilmesi için de yakında çağrıya çıkacağız.” dedi.

KOBİ ÇÖZÜMLERİNE DESTEK

Pardus üzerinde yazılım geliştirenlere TÜBİTAK tarafından destek verileceğini açıklayan Kaplan, “KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılayacak çözümlere büyük destek vereceğiz. Girişimcilerin ihtiyaç duyduğu yazılımların ücretsiz alternatiflerini Pardus’ta hayata geçirmek istiyoruz. Amacımız bütün halkımızın kullandığı ücretsiz yararlanabileceği bir işletim sistemini yaygınlaştırmak. Ana Linux dağıtımlarından ayrılmayacak bir yapıya sahip olmak, sürücü problemlerini çözüme kavuşturmak.” dedi. Pardus Proje Yöneticisi Abdullah Erol da, “Pardus ve açık kaynak konusunda çözümler üretmiş firmaları bizimle işbirliği yapmaya davet ediyoruz. Biz onların geliştirdikleri açık kaynaklı yazılımların firmalara tanıtımlarında destek olmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

YENİSÜRÜM YAKINDA GELİYOR

Pardus’un mobil işletim sistemi sürümünün çıkarılmasında geç kalınıp kalınmadığı yönündeki bir soru üzerine Kaplan şunları söyledi: “Sadece Pardus değil birçok işletim sistemi mobilde geç kaldı. Akıllı telefonlar donanımla iç içe. Üretici donanıma uyumlu yazılımlar geliştiriyor. Donanım üreticileriyle işbirliği içinde çalışmak gerekiyor. Bir ay içinde Pardus’un yeni kurumsal sürümünü çıkaracağız. Şu anda testlerini yapıyoruz. Pardus’la ilgili Pardus.org.tr’den bilgi alınabilir. İsteyenlere ücretsiz Pardus CD’si gönderilmesi konusunda çalışma başlatacağız. Çeşitli eğitimler ve kamu spotlarıyla Pardus’u duyurmak ve çağrı merkezi hayata geçirmek istiyoruz.”

TÜRKÇE DESTEĞİ ARTACAK

Amaçlarının, Pardus’u TÜBİTAK’ın malı olmaktan çıkarıp, bütün vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabileceği ve kullanacağı bir işletim sistemi haline dönüştürmek olduğunu ifade eden Kaplan, “İşletim sisteminde Türkçe desteğini artırmak için üniversitelerle birlikte çalışma yapacağız. Öğrencilerle Türkçe dil desteği konusunda birlikte çalışacak ve katkı vermelerini sağlayacağız. Tema yarışmasıyla da Pardus’un değişik ekran görüntülerine sahip olmasını sağlayacağız. Pardus’un tamamının Türkçe olmasını amaçlıyoruz. Yazılımda menünün bir bölümünün Türkçe, bir bölümün İngilizce olması bizi üzüyor. Pardus’un en iyi Türkçe desteğine sahip işletim sistemi olmasını amaçlıyoruz. Türkçe yardım dosyaları ve kitaplarının sisteme eklenmesini planlıyoruz. Dokümantasyon konusunda eksiklik gördük. Amacımız Pardus?un temel yazılımlarına kadar kitaplar çıkarmak ve çok cüzi ücretlerle ya da ücretsiz olarak bunları dağıtmak, sistemin bilgisayara nasıl yükleneceği ve kullanılacağı konusunda destek sağlamak.” şeklinde konuştu.

DANIŞMA KURULU OLUŞTURULDU

Pardus’un Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteğiyle, daha çok kamunun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2003′te ortaya çıkmış bir milli işletim sistemi olduğunu hatırlatan Kaplan, “22-23 Mart’ta Pardus’un Yarını adlı bir çalıştay yaptık. Burada amacımız Pardus’un tüm bileşenleri, Pardus’u kullanan özel şirketler ve kamudan kişilerin katılımını sağlayarak, ‘Pardus’u nasıl ilerletelim’ diye sormaktı. Çalıştayda Danışma Kurulu oluşturulmasına karar verildi. Danışma Kurulu 8 üyeden oluşuyor. Kamu, özel sektör temsilcileri, kullanıcı topluluğu, geliştirici ve kullanıcılardan oluşuyor. Sadece 2 üye TÜBİTAK’tan. Kararları topluluğa danışarak alıyoruz.” dedi.

KAMUDA YAYGINLAŞIYOR

Pardus konusunda her zaman Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğini gördüklerini ifade eden Kaplan, “İl formatörlerine ve onların da desteğiyle de öğretmenlerimize Pardus eğitimi verilecek. MEB akıllı tahtalarda Pardus kullanılmasının önünü açtı. Öğrencilerimizin ilk karşılaştıkları ekranlar kendi milli işletim sistemimiz olan Pardus olacak. Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi (ASAL) tüm şubelerinde Pardus kullanılıyor. Pardus’un yeni çıkacak kurumsal versiyonuyla Milli Savunma Bakanlığı’nda 5 bin bilgisayarda Pardus’un daha geniş kullanılması sağlanacak.” şeklinde konuştu. Kaplan’ın verdiği bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İSKİ ve RTÜK gibi kamu kuruluşlarında halen Pardus işletim sistemi kullanılıyor.

AKILLI TAHTADA PARDUS DA OLACAK

Kaplan, FATİH projesi kapsamında okullara dağıtımı başlanan akıllı tahtalarda Pardus kullanılması için çalışma başlatıldığını açıkladı. TÜBİTAK tarafından 2003 yılından bu yana geliştirilmekte olan Pardus işletim sisteminde yeni dönemi açıklamak için düzenlenen basın toplantısında konuşan Kaplan, “FATİH projesinde kullanılacak 85 bin akıllı tahta ihalesini Vestel kazanmıştı. Hem Windows hem de Pardus’un çalışır durumda olması şartı yazılıydı. Pardus’un tahtalarda sağlıklı çalışabilmesi için Vestel’le çalıştık. 150′ye yakın testten başarıyla geçti. Şu anda sahaya nakledilen 10 binlerce tahtadan 85 bininde Pardus var. Son olarak FATİH projesindeki akıllı tahtalarda Pardus kullanılması kararı alındı. 620 bin akıllı tahtada sadece Pardus kullanılacak.” dedi. FATİH projesindeki tablet bilgisayarlarda mobil işletim sistemlerinin ön plana geçtiğini hatırlatan Kaplan, tablet bilgisayarlarda da Pardus kullanımını sağlamak için Pardus’un mobil sürümünün yapılması konusunda çalışma başlatıldığını söyledi.

Kaynak: Pardus, Dış Kaynak Kullanımıyla Yola Devam Edecek
Zent

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

ATMCgrafik ATMCgrafik ATMCgrafik & kitapajansı Kullanıcı
  • Üyelik 20.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 341
  • Beğeniler 75 / 55
  • Ticaret 1, (%100)
benim düşüncem apple daki gibi özel bilgisayarda satuşı sunulsa yada wind. ile birlikte çok daha iyi olur... en azından insanlar bi bakarlar dikkat çeker ... böyle olunca insanlar pek yüklemeye yanaşmıyorlar...
 

 

Kitap Ajansı & ATMCgrafik

NuCLeuS NuCLeuS sistemlinux.org Kullanıcı
  • Üyelik 01.12.2010
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 735
  • Beğeniler 110 / 318
  • Ticaret 1, (%100)

ATMCgrafik adlı üyeden alıntı

benim düşüncem apple daki gibi özel bilgisayarda satuşı sunulsa yada wind. ile birlikte çok daha iyi olur... en azından insanlar bi bakarlar dikkat çeker ... böyle olunca insanlar pek yüklemeye yanaşmıyorlar...


Adım adım ilerlemek bence en doğrusu. Senin dediğin şekilde olursa dikkat çeker ama ne kadar işe yarar orası tartışılır. Aklıma hemen şu senaryo geliyor. Bir kişi bilgisayar aldı ve içinde Pardus geliyor. Bir şekilde bir problem çıktı ve bilgisayar açılmıyor diyelim. Bunu hangi teknik servis elemanı çözecek?

Gerçi Linux'teki problemler genellikle ufak tefek problemler. Bir veya iki küçük kodla sistemi çalışır hale getirmek mümkün oluyor. Format atmaya bile coğu zaman gerek kalmıyor. Fakat bizim insanımız bunu bilmediği için en ufak bir sorunda teknik servislerin yolunu tutacaktır. Bir de Linux'teki ext formatlı bir disk bölümüne Windows kurulumu yapılamıyor. O zaman da tek çare teknik servis ama onların da bilgisi olmadığından eminim.

Teknik servis elemanlarının da bilgisi yoksa muhtemelen karşı tarafı yanlış yönlendirecektir. Şunu da unutmamak lazım. Windows'taki problemlerle Linux'teki problemleri karşılaştırdığımızda Linux'tekiler devede kulak kalıyor.

Önce insanımızı bu konuda biraz eğitmek lazım. Bakalım inşallah söylenilenler lafta kalmaz ve uygulamaya geçirilir. Neler olacağını zaman gösterecek.
 

 

ATMCgrafik ATMCgrafik ATMCgrafik & kitapajansı Kullanıcı
  • Üyelik 20.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 341
  • Beğeniler 75 / 55
  • Ticaret 1, (%100)

NuCLeuS adlı üyeden alıntı

Adım adım ilerlemek bence en doğrusu. Senin dediğin şekilde olursa dikkat çeker ama ne kadar işe yarar orası tartışılır. Aklıma hemen şu senaryo geliyor. Bir kişi bilgisayar aldı ve içinde Pardus geliyor. Bir şekilde bir problem çıktı ve bilgisayar açılmıyor diyelim. Bunu hangi teknik servis elemanı çözecek?


o kadar sıkıntı olsun zaten onları alacak kişiler bilgisayar bilgisi olan kişilerdir sorun olacağını sanmıyorum... en azından denenebilir...teknik servise gelince bugün apple dan kaç kişi anlıyor??? pardus te bişe olduğu zaman türke sorarsın :):)
 

 

Kitap Ajansı & ATMCgrafik
wmaraci
wmaraci

Zent Zent WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 07.07.2011
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Blog Yazarı ve Web Geliştirici
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad Z** Z**
  • Mesajlar 267
  • Beğeniler 31 / 46
  • Ticaret 3, (%100)
Kamu'da yaygınlaştırılması güzel bir düşünce bence. Teknik servislere gidip orijinal olmayan windows yükleten kamu daireleri var. Güvenlik açısından linux alt yapılı olması sebebiyle windows'tan kat kat iyi. Bir de ben geçebilseydim tamamen şu linux'a çok iyi olacak :)
 

 

www.zaferzent.com - blogger

KulturluPenguen KulturluPenguen Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 31.05.2012
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Antalya
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 308
  • Beğeniler 73 / 83
  • Ticaret 1, (%100)
windows'un önemli bilgileri sızdırmadığı ne malum? mesela çin sırf bu yüzden linux dağıtım yaptı kendisi için. inşallah şu proje tamamen bitmez de yaygınlık artar.
ATMCgrafik

kişi bu mesajı beğendi.

NuCLeuS NuCLeuS sistemlinux.org Kullanıcı
  • Üyelik 01.12.2010
  • Yaş/Cinsiyet 39 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 735
  • Beğeniler 110 / 318
  • Ticaret 1, (%100)

zfrznt adlı üyeden alıntı

Kamu'da yaygınlaştırılması güzel bir düşünce bence. Teknik servislere gidip orijinal olmayan windows yükleten kamu daireleri var. Güvenlik açısından linux alt yapılı olması sebebiyle windows'tan kat kat iyi. Bir de ben geçebilseydim tamamen şu linux'a çok iyi olacak :)


Hemen yardımcı olalım Zafer. :D Neden Linux'e geçemiyorsun ?
 

 

ATMCgrafik ATMCgrafik ATMCgrafik & kitapajansı Kullanıcı
  • Üyelik 20.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet - / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 341
  • Beğeniler 75 / 55
  • Ticaret 1, (%100)
ben açıkçası programlardan sebep geçmek istemiyorum... daha doğrusu geçemiyorum... :(
 

 

Kitap Ajansı & ATMCgrafik

trgy trgy Mühendis Kullanıcı
  • Üyelik 22.12.2010
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Mühendis
  • Konum Macaristan
  • Ad Soyad T** Y**
  • Mesajlar 390
  • Beğeniler 32 / 209
  • Ticaret 16, (%100)
Her zaman ilk başta Windows kurarım sonra Ubuntu yüklemesini yaparım. Windows 7'yi gerek olmadıkça kullanmıyorum. Siz de bu şekilde yapın en azından destek olmuş olursunuz özgür yazılımlara.

Ben Pardus kullanmıyorum onu da söyliyeyim kendi çapında saçma sapan güncellemeler yapıyorlar. :)
 

 

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al