Bence örneğiniz tam tersi olmalı . Kör birine görme engelli demek gibi oluyor bu . Çünkü bayan kelimesini kullanan birinin kesinlikle art niyet taşıdığını düşünmüyorum. Ayrıca bayan kelimesini kullananları düşünürseniz kibarlık olsun diye kullanır .
Bu bayan-kadın tartışması aslında yine kadınlar tarafından çıkarıldı . Benim çevremde de ben ne zaman kadın desen bayan diye düzeltirlerdi . Amaçları tamamen incelik - kibarlık olduğunu düşünüyorum ( bayan kelimesini sevmeyen biri olarak söylüyorum )
Bu bayan-kadın tartışması aslında yine kadınlar tarafından çıkarıldı . Benim çevremde de ben ne zaman kadın desen bayan diye düzeltirlerdi . Amaçları tamamen incelik - kibarlık olduğunu düşünüyorum ( bayan kelimesini sevmeyen biri olarak söylüyorum )
Bayan kelimeleri eril-dişil'e karşılık gelen, doğal-biyolojik tanımlamalar değil de yüzeysel tanımlamalar olduğundan kadın daha yerinde bir tanım olacaktır. Erkeklere Bay denilseydi eğer yaygın bir tanımlama olsaydı o zaman bayan savunulabilirdi. Fakat erkek direkt erkeksel biyolojiyi simgelerken bayan yüzeysel kalmaktadır. Bu yüzden "KADIN" daha doğru bir tanımlamadır. Keza toplumda bağğYAN diye bastıra bastıra mizahlar espiriler havada uçuştuğundan daha da önem arz etmektedir.
Ha öncelik mi bu? Elbette değil. Bu ülkede kadına değer verilmediği binlerce örnekle açıklanabilir. Katledilenler, şiddet gorenler var da var. Sosyolojik olarak Eril bir toplumuz. Erkek egemen bir toplum olduğumuzdan önce kafaları değiştirmek gerekiyor. Öncelikle kadına şiddet gösterenlere, katledenlere verilen cezalar ağırlastirılsın, yaptırımlar artsın sonra bu konuları konuşuruz. Fakat yeni yetişen taze zihinlere doğrusunu öğretmek daha iyi olacaktır. Yoksa kalk kız çay koy, kalk kız abine hizmet et zihniyetinin zaten bir kelime/tanımlama değişikliği ile düzelmesi mümkün değil.