Eiffel adlı üyeden alıntı

D ve E ye kurma kavramlarını ilk defa duydum açıkçası. Malum Linux ext vari dosya sistemini kullanıyor Windows NTFS. Sizin yapmanız gereken diski bölümlemdirmek olacak. https://teknodestek.com.tr/windows-10-disk-bolme-nasil-yapilir/Buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ben Ubuntu yüklemenizi tavsiye ederim. Hatta mümkünse 16.04 sürümünü yükleyin derim. Ubuntu veya diğer dağıtıcıların sitesinden indireceğiniz imaj dosyasını bir CD ye veya USB ye çektikten sonra bilgisayarını bu diskten başlatın. Kurulumda zaten “Windows’un yanına kur” seçeneği çıkacak. Hepsi bu kadar. Ubuntu önermemin sebebi de şu karşılaşacağınız sorunlara çok rahat bir şekilde çözüm bulabiliyorsunuz internette. Kurulumda sorun yaşarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

EK: Linux işlemciyi pek yormayan bir sistem olsa da siz diski bölümlerken Windows’u küçülteceğiniz için dolayısıyla Windows’un alanı da düşecek. Bu bir miktar yavaşlamaya sorun açabiliyor.


Disk tam anlamıyla içinde veri bulundurmadığı sürece bir alan ayrılmadığından sorun olmayacak fakat bir windows bir linux üzerinde veri yazımı HDD disk parçalanmasından dolayı gecikmeye sebep verebilir.