Hocam sanırım ilk defa sizin konunuzu beğeniyorum :) Gerçekten güzel bir yazı paylaşmışsınız tebrik ve teşekkür ediyorum.
Ayrıca şunu da belirtmek isterim konuda bulunan ürünlerin hemen hemen hepsinin alternatifi olan yerli ürünümüz var. Hatta bazıları burda ismi geçenlerden daha ucuz ve daha kaliteli olmasına rağmen ürün tanıtımı olmadığı için satışı gerçekleşmiyor.
Biz üretimden ziyade pazarlamada yükselmemiz gerek diye düşünüyorum. Ürünü pazarlayamazsa üretici, o ürün gelişmez belki üretimi durur.
Bir anı paylaşayım;
Torku'yu herkes hemen hemen beğeniyor ve güveniyor ama sorun şu Torku'nun her ürünü her yerde bulunmuyor. Bunun müsebibi ise Torku'nun pazarlama yönetimidir.
Mahallemizde bulunan bakkala ısrar Torku siparişi vermesini dile getiriyorum(samimiyetimiz var) ancak kendisi şunu söylüyor. Ürün getirmiyor, kalan ürünleri iade almıyor vs. vs.
Yani burada asıl amaç üretmekten ziyade müşteriye ulaşana kadarki o süreçtir.
Ayrıca çok beğendiğimiz ama ismi duyulmamış ürünleri konuda belirtirsek daha faydalı olacağına inanıyorum.
Beğendiğim Yerli Ürünler;
Naturalive-Doğal Deodorant (Diş macunu, temizlik ürünleri de satıyor.)
Tatdo dondurma (Özellikle antep fıstıklısı efsane)
Bereket Döner
Tema Banyo (Banyo ürünleri)
Ayrıca şunu da belirtmek isterim konuda bulunan ürünlerin hemen hemen hepsinin alternatifi olan yerli ürünümüz var. Hatta bazıları burda ismi geçenlerden daha ucuz ve daha kaliteli olmasına rağmen ürün tanıtımı olmadığı için satışı gerçekleşmiyor.
Biz üretimden ziyade pazarlamada yükselmemiz gerek diye düşünüyorum. Ürünü pazarlayamazsa üretici, o ürün gelişmez belki üretimi durur.
Bir anı paylaşayım;
Torku'yu herkes hemen hemen beğeniyor ve güveniyor ama sorun şu Torku'nun her ürünü her yerde bulunmuyor. Bunun müsebibi ise Torku'nun pazarlama yönetimidir.
Mahallemizde bulunan bakkala ısrar Torku siparişi vermesini dile getiriyorum(samimiyetimiz var) ancak kendisi şunu söylüyor. Ürün getirmiyor, kalan ürünleri iade almıyor vs. vs.
Yani burada asıl amaç üretmekten ziyade müşteriye ulaşana kadarki o süreçtir.
Ayrıca çok beğendiğimiz ama ismi duyulmamış ürünleri konuda belirtirsek daha faydalı olacağına inanıyorum.
Beğendiğim Yerli Ürünler;
Naturalive-Doğal Deodorant (Diş macunu, temizlik ürünleri de satıyor.)
Tatdo dondurma (Özellikle antep fıstıklısı efsane)
Bereket Döner
Tema Banyo (Banyo ürünleri)
Katma değersiz ürün ürettiğiniz sürece ekonomi sürekli batmaya devam edecektir. Bir markanın ismini duymamışsa çoğu kişi bu o ürünün kaliteli olduğunu fakat reklam konusunda yetersiz olduğunu göstermiyor ne yazıkki. Ha diğer bir ihtimal var o da daha vahim ki, kaliteli ürün üretiyorsanız ve isminiz duyulmuyorsa demek ki devlet destek vermiyor. Keza Adıyaman tütününü yasaklatıp bu ülkeyi Amerikan tütün şirketlerine esir eden de devletin ta kendisidir. Adıyaman tütünü zararlı diyorlar yöneticiler, Amerikan menşeili tütünler mineral vitamin aminoasit deposu mu? Onlar birde sigara kağıtlarına şeker sürüyorlar ve bağımlılık yapıcı bir ton madde içeriyor. Bu çok basit bir örnek. Yani konunun özeti üretim evet fakat katma değerli, yüksek sanayi teknoloji ürünleri üretmek.
1980lerde Türkiye, korenin kişi başı yıllık milli gelirinden daha fazla kişi başı yıllık milli gelire sahipti. Kore 10 senelik kalkınma planlari yaptı biz gerileme dönemine girdik. Bir takım gerici zihniyetler ülkeyi ele geçirdi. 1980den sonra kademe kademe gerileme dönemi başladı. Son 17 18 senedir 550 milyarı aşkın borç batağina saplandı ülke. Elde ne kadar değerli şirket varsa satıldı. Kalanlar bankara yem edildi. Büyük bir kısmı battı hala batıyor.
Kore ne yaptı? Sürekli gelişti 1990 2000 2010 2020 adamlar uçtu. Bunlar hep teknolojiyle bilimle, düzgün eğitimle en önemlisi halkına insanına şirketlerine yerli ve milli genç beyinlere şans veren bir devletle mümkün olabilir.
Ha bana göre su saatten sonra kimsenin bir şeyler yapıp ülkeyi kalkındıralım amacına girişeceğini düşünmüyorum. Öyle bir niyet olsa vekil maaşlarına kadar kemer sıkmaya gidilip, acilen ar-ge, tarım ve teknoloji desteği verilirdi. Herkes durumdan memnun.
Bir çırpıda bana 1 tane dünyaca tanınan Türk markası sayın desem sayamazsınız mesela ama mesela tayvan, basit bir ülke gibi geliyor di mi? Ben size bir çırpıda dünyaca tanınan 20 tane tayvanlı marka sayabilirim mesela. Adamlar üretiyor. Ama öyle tıttırık üretim değil bu, katma değeri yüksek, yüksek miktarda yerlilik içerek ve sürekli gelişen teknolojiye ayak uydurarak üretim yapıyor. Torku morku bu ülkeyi kalkındırmaz. Ha destek verin verelim ama denizin içindeki bir damla su bile değil torku. Şeker Fabrikaları satıldı, bugün o cikolatalara şekerlemelere ne konuyor biliyor musunuz? Bu ülkede dünya genelinde kullanılması yasaklanan veya minimuma indirilen zehirlerin çoğu bolca kullaniliyor. Ne gibi? Palm yağı gibi glikoz gibi, mısır şurubu gibi.
Şu saatten sonra satılan şirketleri geri almaya kalksak onlarca yıl sürer. Benim anlamadığim ve delirene kadar düşünmekten kendimi alıkoyamadığım konu şu.
Bu ülkeyi sadece halkın bir kesimi mi düşünüyor? Yani bu gerileme, şirketlerin batması, yerli şirketlerin çoğalamaması kimseyi rahatsız etmiyor mu?
Yani İsraile tepki olsun diye bayrak yakıp, kola döküp kola şisesi bıçaklayan halk, yediklerinin içtiklerinin kaçta kaçının israilden geldiğini ya da bu ülkeye israilden neler girdiğini bilmiyor mu? Ben söyliyeyim bilmiyor. Çunkü medya bomboş, saman balyası gibi, gerçekliğini somutluğunu yitirmiş, ülkenin geldiği durumdan bihaber. Bu ülke bilinçli halkla ancak bir yere gelebilir.
Bu konuyu neden açtım?
1-Dolara kafa tutuyoruz diyenler neyin içinde olduklarıni anlasın diye
2-Doları bırakıp TL'ye geçelim diyenler nasıl bir ütopyada yaşıyorlar, görsünler diye
3-Dış güçler diyenlere "dış güçler yediğiniz yemekten içtiğiniz suya kadar size yakın" diye göstermek için.
Komplo teorilerini bir yana bırakıp, gerçeklere dönmenin vakti bence. Sanayi 4.0ı kaçırdık zaten bari ülkeyi koruyalım.
Edit: Mobilden yazıyorum, yazım hataları olabilir.