Ceplerimizin vazgeçilmezi olan cep telefonları hakkında ufak bir araştırma gerçekleştirdim ve sizlerle paylaşmak istedim. Öncelikle bir liste halinde paylaşıp arkasından detayları sunalım.

iPhone: ABD

Samsung ve LG: Güney Kore

Huawei ve Xiaomi: Çin

Sony: Japonya

Asus ve HTC: Tayvan

Nokia: Finlandiya

BlackBerry: Kanada

Alcatel: Fransa

General Mobile: Merkezi ABD olup bir Türk firmasıdır ve ürünleri Çin'de üretilmektedir.

Dolaylı yoldan bulundukları devlet desteğini kısmen ya da tamamen arkasına alan markalar ise; iPhone, Huawei, Xiaomi, Asus

Montajının Türkiye'de yapıldığı markalar: Vestel, Casper

Türk firmaları olarak bilinen Vestel ve Casper içerisinde bulundurdukları bütün donanımları Amerika, Güney Kore, Japonya, Çin gibi ülkelerden temin edip, yazılım olarak yine Amerika merkezli Android tercih etmektedirler. Bunlar isim olarak Türk olsa dahi içerik olarak %100 yabancıdır. Türkiye'de yalnızca montajları yapılmaktadır.

Peki telefon içeriğinde bulunan donanımların merkezi neresi?

İşlemci: İşlemcilerin büyük bir çoğunluğunun merkezi Amerika olup neredeyse bütün firmalar işlemcileri Amerika'dan temin etmektedirler.

Ana kart: Amerika, Tayvan, Güney Kore

Ekran: IPS, Amoled gibi ekranların bir çoğunun merkezi Kore olup ekran ve dokunmatik parçalarını Güney Kore'den temin etmektedirler.

eMMC(Hard Disk): Bir çok firma yine dahili depolama ihtiyaçlarını Amerika'dan gidermekte olup %10-15 aralığında Güney Kore ve Çin'den destek almaktadırlar.

Lion Batarya: Amerika / Güney Kore / Çin

Yazılım: Android ve iOS (%100 Amerika)