Google’ın Webmaster’lar kuşağını gerçekleştiren ve meraklı yayıncıların aklındaki soru işaretlerine yanıt olan John Mueller, bu kez az trafik alan veya hiç trafik almayı başaramayan içerikler ve sayfalar hakkında yorum yaptı.



Trafik almayan sayfaları kendimizce bazen yetersiz, bazen ise sitemize fazladan yük olarak yorumluyoruz. Bir süre trafik almama konusunda ısrarını sürdüren ve başarısız sıralamalı içeriklerimiziyse, genelde kaldırma yoluna başvuruyoruz.

Bu konu hakkında Webmaster’ları son gerçekleştirdiği Google Webmaster Central hangout’unda uyaran Mueller, trafik almayan sayfaların kalitesiz sayfalar olarak yorumlanmaması gerektiğine ve bir sayfayı sitenizden kaldırırken tek kriterin trafik olmaması gerektiğine değendi.

İlgili soru bir Webmaster tarafında Google Webmaster Central hangout’da şu şekilde soruldu:

“Korkunç bir içeriği nasıl tanımlıyorsunuz? Şu anda bu konuyu aramadıkları için çok fazla ziyaretçi almayan içerikler hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir sayfam bilgi açısından yeterince doyurucu, fakat şu an trendlere uygun bir içerik değil. Bu tür içeriklerimi kaldırmalı mıyım?”

John Mueller’in bu konudaki yanıt oldukça net. Mueller; Google’ın bir sayfanın elde ettiği sayfa görüntülemesini bir sıralama faktörü olarak kullanılmadığını belirtiyor. Ayrıca, şu an trafik vaat etmeyen bir içeriğin bir gün ciddi trafik kanallarına dönüşebileceğine inandığını belirtiyor:

“Sayfa görüntülemesi kriterini tek başına bir içeriği kalitesiz olarak değerlendirmek için kullanmazdım. Bir nevi kendi internet sitenin uzmanısın ve neyin iyi olup, neyin kötü olduğunu biliyor olmalısın. Bazen sayfa görüntülenmesi gibi metrikler düşük kaliteli içerikleri saptamana yardımcı olabilir fakat körü körüne bu metriğe bağlı kalaran ‘Bu sayfa çok az ziyaret alıyor, en iyisi bunu kaldırmalıyım’ şeklinde bir yorumda bulunmamalısınız.”

“Algoritmalarımız sayfa görüntülenmesini (trafiği) bir kriter olarak değerlendirmiyor, bunun yerine içeriğin değerini algılamaya çalışıyor. Bu yüzden çok az kişinin ulaşıyor olması içeriğinizin kalitesiz olduğu anlamına gelmemelidir.”

Eğer sitenizdeki düşük skorlu sayfalar için nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında kararsız kalanlardansanız, (ben sıkça kalıyorum) John Mueller’in bu konudaki açıklaması yol gösterici bir kılavuz olacaktır.