lostyazilim
tr.link

Cloudflare ve dinamik içerik cache karmaşası !

13 Mesajlar 1.420 Okunma
acebozum
tr.link

lastpavel lastpavel WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.03.2017
  • Yaş/Cinsiyet 38 / E
  • Meslek E-Ticaret
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad P** A**
  • Mesajlar 1146
  • Beğeniler 339 / 339
  • Ticaret 2, (%100)
Arkadaşlar Merhaba,

Bir aydan beri cloudflare kullanmaktayım yanlız çözemediğim cache durumu var. Sitem öncelikle klasik blog sitesi fakat anasayfaya son yüklenen postlar ve populer yazılar sıralanmakta yani statik değilde dinamik içerik var. Kendim Cache olarak ise litespeed kullanıyorum. Her post yayınlayığım zaman yada güncelleme halinde litespeed full cacheyi siliyor ve son yazılar ve populer olanlar haliyle ana sayfada değişiklik yapıyordu. Şİmdi Cloudflarenin page rules kısmından aşağıdaki kuralları yaptım. bunu ise internette araştırınca buldum. Birde her 2 günde bir post yüklediğim için cloudflarede 2 gün gibi ayarları yaptım. Gelelim soruna. Her post yüklediğimde yerel cache kendisi sıfırlıyor ve aynı zamanda cloudflare ayarlarında 2 gün yaptıgım için 10 dakika sonrada cloudflare cacheyi sıfırlıyor. Ben bu sıfırlanan cacheden sonra gelen güncellemeleri sadece gizli sekmede görüyorum. Normal tab'dan ise malesef gözükmüyor.Fakat garip bir ayrıntı ise normal tab'dan girdiğimde eğer sayfayı yenile dersem hemen yeni yüklediğim postlar yada populer yazılardaki değişiklikler çıkıyor. Bu siteye daha önce hiç girmemişler için sorun olmasada sürekli giren müdavimler için sayfayı tazele demedende çıkmıyorki açıkçası kimseyede sayfayı yenileyin diye denemez.Benim kendi gördüğüm tarayıcının kendi cachesine takılıp kaldım. Yaptıgım cache ile alakalı ayarlar aşağıdaki gibidir. Umarım doğru anlatabilmişimdir.

Şimdiden yardım için teşekkürler.

Not: Bu ayarları yaptıktan sonra cloudflareden full cache temizlemeyide yaptım.

wmaraci
reklam

sworks sworks WordPress Kullanıcı
  • Üyelik 28.02.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 3292
  • Beğeniler 1797 / 1799
  • Ticaret 20, (%100)
Dinamik olmayan siteler bu ayarları kullanabilir fakat ücretli bir plan olmadan bazı yönleri çok kullanışsız.

Mesela admin girişi yapılıyken siteye girdiğinizde, ziyaretçileriniz de admin barını sayfanın üzerinde görebiliyor veya yorum kısmında admin yorum yapacakmış gibi görünebiliyor.

Autoptimize tarzı eklentilerle daha çok uyumlu ama Litespeed eklentisi ile uyumu tam değil bu sistemin.

Cookie 'ler Çalışmıyor. Bundan kaynaklı olarak yorum yapıldığında "Yorumunuz onay için bekliyor" gibi bir durum olmuyor. Veya yine yorum kısmında ismimi, e-posta adresimi sonraki girişimde hatırla gibi işlevleri çalışmıyor sitenin.

Admin-ajax kullanımında sorunlar olabiliyor. GDPR eklentilerinin de çalışması aksayabiliyor.

Ziyaretçilerinizin ve sizin ip adresleriniz yanlış görünebiliyor. Analytics eklentileri düzgün çalışmayabiliyor. Veya gönderinizin önizleme özelliği de çalışmayabiliyor. Tabi sayfa kuralından bunu ayarlasanız bile 3 tane sayfa kuralı hakkı olduğu için çoğu sorunu çözmeyecektir.

Sorununuza gelince; Browser cache'yi her iki yerden de kapatıp deneyin. Yani respect existing headers gibi bir seçenek olacak onu seçip deneyin. Sonra kendi tarayıcınızın önbelleğini temizleyin. Düzelmesi gerekiyor.

Yine de ücretli bir plan kullanmıyorsanız bu özelliği kullanmanızı önermem.
lastpavel

kişi bu mesajı beğendi.

Mrtcn Mrtcn PrismaCSI Kullanıcı
  • Üyelik 06.09.2013
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Cyber Sec & Project Manager
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad M** G**
  • Mesajlar 3356
  • Beğeniler 481 / 1987
  • Ticaret 10, (%100)
Browser cachede gün seçilmeyecek, respect olan seçilecek. page rules girilmesine gerek yok.
yilmaz70 lastpavel

kişi bu mesajı beğendi.

88644 88644 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 13.03.2018
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 397
  • Beğeniler 150 / 149
  • Ticaret 4, (%100)
Başlı başına Litespeed Cache ve Cloudflare yeter zaten. Extra kurallar koymanıza gerek yok bence.

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 18.03.2017
  • Yaş/Cinsiyet 38 / E
  • Meslek E-Ticaret
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad P** A**
  • Mesajlar 1146
  • Beğeniler 339 / 339
  • Ticaret 2, (%100)

sworks adlı üyeden alıntı

Dinamik olmayan siteler bu ayarları kullanabilir fakat ücretli bir plan olmadan bazı yönleri çok kullanışsız.

Mesela admin girişi yapılıyken siteye girdiğinizde, ziyaretçileriniz de admin barını sayfanın üzerinde görebiliyor veya yorum kısmında admin yorum yapacakmış gibi görünebiliyor.

Autoptimize tarzı eklentilerle daha çok uyumlu ama Litespeed eklentisi ile uyumu tam değil bu sistemin.

Cookie 'ler Çalışmıyor. Bundan kaynaklı olarak yorum yapıldığında "Yorumunuz onay için bekliyor" gibi bir durum olmuyor. Veya yine yorum kısmında ismimi, e-posta adresimi sonraki girişimde hatırla gibi işlevleri çalışmıyor sitenin.

Admin-ajax kullanımında sorunlar olabiliyor. GDPR eklentilerinin de çalışması aksayabiliyor.

Ziyaretçilerinizin ve sizin ip adresleriniz yanlış görünebiliyor. Analytics eklentileri düzgün çalışmayabiliyor. Veya gönderinizin önizleme özelliği de çalışmayabiliyor. Tabi sayfa kuralından bunu ayarlasanız bile 3 tane sayfa kuralı hakkı olduğu için çoğu sorunu çözmeyecektir.

Sorununuza gelince; Browser cache'yi her iki yerden de kapatıp deneyin. Yani respect existing headers gibi bir seçenek olacak onu seçip deneyin. Sonra kendi tarayıcınızın önbelleğini temizleyin. Düzelmesi gerekiyor.

Yine de ücretli bir plan kullanmıyorsanız bu özelliği kullanmanızı önermem.

Hocam çok teşekkürler yalnız aşağıdakini neden tavsiye etmediğiniz acaba ?

''Yine de ücretli bir plan kullanmıyorsanız bu özelliği kullanmanızı önermem.'''

• Üyelik 18.03.2017
  • Yaş/Cinsiyet 38 / E
  • Meslek E-Ticaret
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad P** A**
  • Mesajlar 1146
  • Beğeniler 339 / 339
  • Ticaret 2, (%100)

akrep01 adlı üyeden alıntı

Başlı başına Litespeed Cache ve Cloudflare yeter zaten. Extra kurallar koymanıza gerek yok bence.

Hocam cloudflare cache açıncı hızı oldukça artıyor. Denedim cache olmadanda

88644 88644 WM Aracı Anonim Üyelik
  • Üyelik 13.03.2018
  • Yaş/Cinsiyet - /
  • Meslek
  • Mesajlar 397
  • Beğeniler 150 / 149
  • Ticaret 4, (%100)
Bende Litespeed Cache ve Cloudflare'yi aynı anda kullanıyorum. İşte ikisinde de cacheyi açınca sıkıntı olabiliyor. Bu yüzden tüm optimizasyon ayarlarını Litespeed'den yaparım. Cloudflare işin güvenlik kısmını üstlensin yeter.
yilmaz70 lastpavel

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 28.02.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 3292
  • Beğeniler 1797 / 1799
  • Ticaret 20, (%100)

lastpavel adlı üyeden alıntı

Hocam çok teşekkürler yalnız aşağıdakini neden tavsiye etmediğiniz acaba ?

''Yine de ücretli bir plan kullanmıyorsanız bu özelliği kullanmanızı önermem.'''

Saydığım sorunlardan dolayı ücretli planda değilseniz genel olarak bu özelliği önermiyorum.

Mesela 3 tane zorunlu kural koyduğunuz zaman diğer kurallar olmayınca siteniz eksik kalıyor. WP-admin sayfalarına da kurallar koymanız gerekiyor. Ayrıca bir sorun daha: Yazılarınızı önizlediğinizde düzgün görünmemesi sorunu da var. Yani ön izleme sayfası bile kendince cache'ye alınıyor CF tarafından. Kurallar bunların tamamını uygulamak için yeterli değil maalesef.

Ücretli planda disable cookies seçeneği var bir çok sıkıntıyı gidermenize yardımcı oluyor. Ücretsizden kaldırıldı o özellik.

Ama tabi yine de ince ayarlamalar yapılarak hataları minimuma indirmeyi başarabilirseniz güzel bir yöntem. Ama yine de dört dörtlük uyarlayabilmek ücretsiz sürümde mümkün değil.

mrugur mrugur WM Aracı Telefon Onaysız
  • Üyelik 04.04.2018
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek serbest
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad U** Ç**
  • Mesajlar 61
  • Beğeniler 37 / 6
  • Ticaret 0, (%0)
Hocam bildiğim kadarıyla cache eklentisi ile aynı anda cloudflare cache sistemini kullanınca baya sıkıntı yaratıyor en azından bende öyle oluyordu cloudflarede cache sistemini devre dışı bıraktım sadece w3 total cache kullanmaya geçtim hem hız yönünden iyi oldu hemde hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadım deneyin isterseniz.

• Üyelik 28.02.2018
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad A** K**
  • Mesajlar 3292
  • Beğeniler 1797 / 1799
  • Ticaret 20, (%100)
Litespeed ile uyumsuzluk durumu şöyle; Siz Litespeed'den ve CF'den önbelleği temizlediniz diyelim. Ziyaretçi ilk sitenize girdiğinde CF önbellek oluşturuyor ama Litespeed'in önbelleği oluşturulmamış görünüyor.

Birde önbelleğin tüm POP noktalarında oluşması gerekiyor. Mesela Türkiye'den önbellek oluştuysa bile, Amerika'dan ziyaret edildiğinde, siteniz yeniden önbellek oluşturuyor ABD pop noktası için. Tabi bunu SpeedTest'ler sayesinde aşmak mümkün
lastpavel

kişi bu mesajı beğendi.

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al