Bu konunun aslında toplumumuzda olan ''fırsatçılık'' ve ''iş ahlakı sorunları'' ile doğrudan etkisi var. Bizde ceza yoksa işte yok, kalite yine yok. Adam eğitimine başladığından beri ''ceza'' sistemi ile büyümüş. Yaptığı işlerin temelinde hep cezalar olmuş. Freelancer çalışmanın rahatlığına gelemiyor.

İlk olarak iş almaya doymuyor. İş almak freelancer çalışan biri için oldukça keyiflidir. İş alırsın, para alırsın bir türlü doymazsın. İşi alırken iş hakkında soru sormaz parasını bile sormaz hatta direk nakit alacaksa işi alsın yeter. Elbette bu kadar iş alınca hepsi birbirine giriyor ve verimsizlikten dolayı patlıyor.

Bununla beraber yaptığı işte gelişmeye çalışmıyor. Bazen birine iş veriyorsun sonra yapıyor getiriyor, insan şok oluyor. Diyorsun bu ne? Adam aklı başında bir insanın asla savunmayacağı bir işi sana savunabiliyor. Mermer kafalı çünkü. Yaptığı işin kullanıldığı anı asla düşünmez yaparken. Kumla bina dikmek gibi bu.

Bu tarz nedenler çoğaltılabilir sadece temelde yatan onlarca sebep bulunuyor. Bütün bunlarla beraber şunu söylemek istiyorum Türkiye'de freelancer çalışan kişilere iş verenlerin ahlaksızlığı, bilgisizliği ve fırsatçılığı ise kaliteli iş yapan adama bile çöp iş yaptırır. Bu çok net ve benim için tartışılmaz.