Selamlar.
WMaraci makale taban fiyatlarının daha önce tartışıldığı birkaç konu görmüştüm. Bu konularda açıkçası gerçekten uzak argümanlar görmüştüm.
Taban fiyatın bu kadar düşük olması oldukça mantıksız şu durumda. Bunun başlıca nedenleri

- Site üzerinde ''ekip'' kurduğunu söyleyen 3-4 farklı oluşum oluyor. Bu oluşum bütün işleri 1.5 2TL gibi fiyatlardan alarak başkalarına 1TL'e yazdırıyor. Hatta daha düşük miktarlara yazdıranlar bile var. Bu durum bana göre ticari etiğe bir noktadan sonra uymuyor. 2 Liraya iş alan birinin bunu başkasına 1TL'e yazdırması ciddi bir sorun. Bu kesinlikle ticaret değil.

- Normal olarak bir iş veren kişi bunun forumda taban fiyatı 1TL o zaman piyasa 1TL olarak düşünüyor. Bu yüzden yüksek miktarlara iş yazdırmak onun için hep bir sorun oluyor. Düşük fiyata yazdırdığı kişilerden verim alamıyor ama bu kişilerin argümanı ise ''ucuz'' yazması oluyor. Hem iş verenin hem yazanın daha kaliteli bir ticaret yapması için bu fiyatın arttırılması gerekiyor.

- Birçok farklı platformda taban fiyat 1TL üstü şu an. Bu durum ilginç bir paradoks yaratıyor. Orada en az 1.5TL(genelde daha üstü) üzerinden iş alan adam Wmaraci aracılığı ile aldığı yazara bunu 1TL'den yazdırıyor. O platformlardan haberi olmayan veya farklı sebeplerle üye olamayan kişiler için bence ortada bir haksızlık oluşuyor. Sonuçta bir ticari başarı sonucu veya yatırım yaparak almıyor oradan işi alan kişi. Bu konu çok açık. İçerik alıp başkalarına veren kişilerin büyük bir girişimci gibi davranmasını hiç anlamadım zaten ama bu farklı bir konu elbette.

- Ekonomik koşullardan bahsetmeye bile gerek yok. 1TL işi insanları sömürmek oluyor bu konu tartışmasız. Piyasanın fiyatları belli.

- Makale piyasasında çok kısa süre içerisinde büyük bir müşteri kitlesine ulaştım. Yakın zamanda yapacağım yeniliklerle ben kendi yazarlarıma taban fiyatı 1.5TL yapacağım fakat wmaraci'nin da artık bence bu konuda harekete geçmesinin zamanı gelmiş durumda. Sektörde bir ağırlığı olan bir isim olduğu bir gerçek. Bu konuda hala tabanı 1TL üzerinde tutmasının doğru olmadığını düşünüyorum.

Bütün bu maddelerde genel olarak üzerinde durduğum konu şu aslında;

Makale yazanlar bir ürün satmıyor. Tamamen emeklerini ve zamanlarını satıyorlar. Bu noktada başka bir insanın onlara 1.5-2TL gibi rakamlardan iş alıp 1TL gibi bir rakama yazdırması(az deşilse forumda çok daha altı çıkacak...) bence ciddi bir sömürü noktası oluyor. Bununla kalmıyor forumda birisi 2TL'e birine sipariş verdiğinde bu yazının 1TL'e başkasına yazdırılıp ona gönderileceğinden rahatsız olmuyor mu? Bu tarz çirkin bir hareketin kesinlikle ''ticaret'' kavramına sığmadığını düşünüyorum.

-

not:
Ek olarak kendim 1.10 gibi bir rakama yazdırıyorum fakat bana iş verenlerde bilir ki bu 1.5TL altı aldığım işlerde geçerlidir. Ben bir yazardan 30 kuruştan fazla kazanmayı kendime yediremem ortalama olarak. Bunun için ekibimde olan birçok kişiye parça parça 1.5TL'lik işler veririm. Bunlar 1.5 üstü ortalamaya sahip işlerim içindir. Bu açıklamanın nedeni ''peki sen?'' diyecekler içindir...