Hocam framework kullanacaksınız hemen hemen popüler bütün frameworkler MVC modelleme ile çalışıyor. Bu yüzden ister istemez mvc mantığı ile kodlamak zorunda kalıyorsunuz.
Ama güncel framework özelliklerini kullanarak core takılacaksanız Symfony paketlerini kullanabilirsiniz, genel olarak bir çok paket birbirinden bağımsız, kolayca projenize entegre edebilirsiniz. Popüler bazı frameworklerde symfony - zend altapısını kullanıyor. (Laravel gibi) (gerçi bu paketlerini kullanınmanız durumunda ne kadar "core" yazılım olur bilemiyorum tabi)
Ama frameworkler güzeldir hocam. Kod yazması ve geliştirmesi daha basit. Zibilyon tane paket ve kütüphane var. Core yazarak 6 ayda yazacağınız bir projeyi framework ile 1 ayda yazabilirsiniz.
Sadece hazır kod olması yönünden değil, geliştirme açısından da çok kolaylık sağlıyorlar. Mesela klasik bir controller sınıfı hazırlıyorsunuz temel şemayı tek tek yazmak yerine laravelde "php artisan make:controller" komutunu kullanarak controller oluşturabilirsiniz "resource" diyerek crud methodları dahil oluşturur. (corede bunun için gelişmiş bir ideye - phpstorm- ve interfaceye ihtiyacınız var)
Manuel test verisi (veritabanında) oluşturmak zorunda kalmazsınız, factory - faker yapısı sayesinde 1 dakikada binlerce test kayıtları oluşturubilirsiniz. (Hatta birbiri ile ilişkili tablolar için bile kayıt oluşturabilirsiniz)
Frameworklerin bir çoğu ORM (object relational mapping) kullandığı için daha kolay sql yazarsınız. Queryiniz daha kolay okunabilir ve daha kolay geliştirebilir. Karmaşık sql kodlarını daha basit şekillerde yazabilirsiniz.
Frameworklerin Dİ - dependency injection- container'leri olduğu için her seferinde bir sınıfı manuel bir şekilde diğerine enjekte etmek zorunda kalmazsınız. aynı sınıfı farklı sınıflarda tekrar tekrar oluşturmak ileride yaptığınız değişikliklerde tüm bü sınıfları kontrol etmenize neden olabilir. Frameworklerin sahip olduğu container'lerin böyle bir faydası var. Single responsibility principle ilkesine uygun olarak sınıflarınızı oluşturabilir ve yönetebilirsiniz. Heleki Repository pattern tercih ediyorsanız, bu container'lar çok faydalı.
Projeyi sizden devralan kişi kodunuzu daha rahat geliştirir, veya bir sene önce hazırladığınız bir proje önünüze geldiğinizde siz de daha rahat düzenlersiniz. Eğer sabit bir patterniniz yoksa, her projede farklı şeyler deneyip, kendinizi geliştirmeye çalışıyorsanız framework kullanmak ileriye dönük olarak işinize yarar. Çünkü laravelin yapısı bellidir, bir sene sonra da gelse 5 sene sonra da önünüze gelse ne yapacağınızı nasıl hareket edeceğinizi bilirsiniz. Scripiti yeniden keşfetmezsiniz.
Ne bileyim çeşit çeşit faydaları var hocam, güzel bence frameworkler.