bloghocaniz adlı üyeden alıntı

ben sözümün arkasındayım valla. bu serbest piyasa. senin verdiğin katma değeri daha ucuz fiyata veren olduğu sürece yapacağın iki şey var. ya onun verdiği hizmeti daha iyi vereceksin ya da yeni bir hizmet sunacaksın. kimse aynı elmayı 3 liraya almak varken 5 liraya almaz


:) Ben de fikir beyan edeyim. Birincisi, asıl kilit mesele bu zaten. Elma aynı elma değil. Bir işi kendine daha iyi standartlar sağlayacak bir maaşla yapan kişiler ile kendine yeterince gelir sağlamayan bir maaş ile yapan kişinin içsel motivasyonu aynı değil, dolayısıyla ortaya çıkardığı ürünler de aynı değil. Benim ürünlerimin ben örneğin çokça beğenildiği sonucunu çıkarıyorum. Çünkü ucuza iş yapmadığım siparişlerimi dahi düzenli olarak alıyorum. Bu siparişi veren kişinin 3 liraya değil 5 liraya elma almak istemesinin bir sebebi var: muhtemelen 3 liralık elmadan daha önce zehirlenmiş olması.

Katma değerin eşit olmadığı ortada. Daha da korkuncu sektör böyle ilerlemeye devam ettikçe sunulan katma değerler arasındaki uçurum da büyüyecek. Ben bu sektöre bana 75 kuruşa makale yazdırmaya çalışan biri ile tanışarak girdim. O muhtemelen bu işi 2,5 TL'ye alıyordu. Onun bu fiyatlara aldığını, bunun ederinin 75 kuruş olmadığını öğrendiğimde artık eskisi kadar özenle çalışamazdım. Ya o kişi ile olan iş ilişkimi bitirecektim ya da yazılarımın kalitesini düşürecektim. Pek çok kişi bu şekilde yazılarının kalitesini düşürüyor. Çünkü piyasa o kadar ''ölücü'' hale geliyor ki adam sırf o siparişten 25 kuruş daha fazla ''komisyon alabilsin diye berbat yazılar yazan birini dahi elinde tutuyor. Dahası aslında berbat yazmayan kişiler de gittikçe yazılarını basit ve özensiz hale getiriyor.

Bu kadar basit bir diyalektiğin karşısında bile ''sonuçta serbest piyasa'' şeklinde kendi kendini tekrarlayan bir önermeyi duyduğuma inanamıyorum gerçekten.

İkinci olarak; bu sadece makale kalitesinde bir düşüşe değil aynı zamanda adaletsizliğe yol açıyor. Gittikçe daha iyi yazabilecek ve kendini geliştirebilecek bir kişinin bu şekilde harcanması ve belki de harcandığının farkında olmadığından ve piyasayı bir türlü tanıyamadığından dolayı sürekli olarak gelişmesine rağmen aldığı parayı arttıramaması epey haksızlık. Anlamadığını şey şu: Gün boyunca makale yazsa bile yeterince gelir elde edemeyecek kadar düşük fiyata çalışıyor. Çünkü ekonomi belli, kurlar belli, sistem belli. Bu durumda iyi yazma potansiyeli olan kişiler, bu işe vakit veren kişiler bir yerden sonra para yeterli olmadığı için bu işi bırakıyor. Ortam ise kötü yazarlara kalıyor. Sektörü resmen kendi haline terkettiğinizin farkında değilsiniz. Burda bir elmanın kendi içinden çürümesi gibi sektörün de çürümesi söz konusu olacaktır.

Bir değil iki ya da üç adım sonrası düşünüldüğünde bu sonuçlara varmak zor değil.