Kendi deneyimlerime göre açıkça belirtmeliyim ki Google'ın optimizasyon önerileri ciddi düzeyde önemsiz ve yüzeysel olabilmektedir. Fakat aksine gerçek kullanıcı deneyimi adı altında sunduğu ziyaretçi deneyim raporları ise bir o kadar önemlidir.
Bunu onlarca-yüzlerce kez deneyimledim. Bir websitemde tüm dünyadan 300-450 ms açılış sürelerini elde etmeyi başardım. Farklı bir sitede ise yine tüm dünyadan paylaşımlı hosting kullanmama rağmen 1 saniyenin altında açılış hızlarına ulaştırdım CDN yardımıyla. Tabi bunun için haftalarca optimizasyon yaptım. Google tüm dünyadan ortalama 300 ms 'de açılan siteme 40/100 puan verdi şaka gibi. Sebebi ise çok basit. Sitemin kısmında bulunan iki satırlık kod yüzünden bu puanı verdi. Halbuki o kod sitemin hızlı açılması için en önemli etken. :)
Ne yazıkki optimizasyon hizmeti sağlayan pek çok kişilerin ve kurumların gerçek anlamda optimizasyonun nasıl yapıldığını bildiklerini düşünmüyorum. Kendi sitelerinde cache eklentileri sayesinde üç-beş puan artırmayı başarabilen birisi anında optimizasyon yapılır diye konu açıyor. :) Ve yine açıkça belirtmeliyim ki Google'ın gerçek kullanıcı raporları dışında, optimizasyonunuza verdiği puanları görmezden gelin. Hiç ama hiç önemi yok diyebilirim. yilmaz70 hocam da Google hakkında bu düşünceme katılacaktır diye düşünüyorum. :) Tabi Google gibi bir firmaya genel anlamda çöp demek saçmalık olur ama optimizasyon önerileri gerçekten çöp.