theredor bazı kişiler bırakmak istiyor; ama dışarıdan teşvik ve destek bekliyorlar. Bazılarına da ne yaparsan yap bırakmıyorlar. Bu bakımdan içen kişiler yaşadıkları zararları belirtirse, diğer içen kişilerin bırakma ihtimali olabilir ve içmeyenler, daha fazla sigaradan uzak durur. Bizzat yaşadım. Dershaneye gittiğim zamanlar tenefüse çıkan yanımdaki İbrahim adlı arkadaşın, sınıfa her girişinde nefesi çok pis kokuyordu. Artık dayanamadım, daraldım bu duruma ve kendisine, "İnan ki dışarıda sigara içip geliyorsun ya, ağzın çok pis kokuyor." dedim. O da, "Bırakmak istiyorum; ama bir türlü bırakamıyorum." dedi. Ben de, "Sigaraya vereceğin parayı eşine ver mutfak masrafı yapsın, çocuğuna ver okul harçlığı yapsın, şöyle yap, böyle yap..." dedim. Sanırım bir buçuk ay sonra sigarayı bıraktı onu da şöyle öğrendim. Bir gün sınıfa geldim. Benden önce gelmiş. Güzel bir parfüm sıkınmış, saçlarını tarayıp şekil giyinmiş. "Hayırdır, akşam düğüne mi gideceksin?" dedim. "Hayır, sigarayı bıraktım." dedi. Ondan sonra teneffüse çıksa dahi, hiçbir şekilde sigara içmedi. Kısaca, tam anlamıyla istek olmadıktan sonra bırakamazsınız.