Şöyle diyeyim mac kullanmaya başladığım ilk 1-3 günde hemen alıştım. Neredeyse 15 senedir bilgisayar kullanırım ama hiçbir zaman mouse kullanmadım laptoplarım da. Ve yerleşik touchpad çok yorucuydu windows bilgisayarlarda. Fakat macbook pro da touchpad çok iyi ve rahat. Şöyle izah edeyim sayfalar arası geçiş, masaüstü görüntüleme ve bir sürü ayarı direk touchpadla yapıyorsun. İki parmak, üç parmak, sağa kaydır gibisinden zaten nette araştırabilirsiniz çok kullanışlı bir touchpadı var.
Genelde kullandığım programları hiç macbook pro da aramadım çünki hepsi var. Bu biraz da kullanım amacına göre değişir. Oyun oynamam zaten.
Skype, FTP programları, uzakmasaüstü programı, terminal, localhost, render programları, adobe ve benzeri şeyleri kullanıyorum bunlarında hepsi var mac için. Sizin kullanım amacınız neyse ona göre araştırmanız lazım. Benim kullandığım 13 inç ve touchbarlı. Klavye üzerindeki dijital ekran (touchbar) alanı çok kullanışlı ve hızlıca işlemler yapmana olanak sağlıyor. Ekran olarak ben çok fazla gezdiğim için 13 inç tercih ettim ve memnunum. Öncesinde 1 hafta 15 inç kullandım ve aşırı büyük geldi bana. Yazılımla felan uğraşacak olursanız kesinlikle TR klavye önermem, ileride zorluklar yaratıyor.