Ponzi sistemi adını Charles Ponzi'den yani bu sistemi ilk kullanan kişiden almıştır. Sistemin çalışma mantığı aslında gayet basit , eğer sisteme sürekli yeni birileri katılırsa sistem hayatta kalmaya devam eder ama eğer artık yeni kişiler katılmıyorsa sistem patlar tıpkı bir balon gibi...




Türkiye'de yıllar önce TİTAN saadet zinciri kurulmuştu ve bu saadet zinciri illegal olmasına rağmen tamda bu sistemi kullanıyordu. Sisteme bir miktar para yatırıyorsunuz sonra aylık olarak faiz alıyorsunuz mesela 10.000 TL yatırıp aylık 2.000 TL faiz alıyorsunuz diyelim , sizden sonra sisteme biri daha katıldı ve oda aynı parayı yatırdı sizin aylık faiziniz onun yatırdığı paradan , onun faizi ise bir sonraki yatırımcıdan ödeniyor. Yani zincirleme bir sistem kurulu adına saadet zinciri demişler ama herkes için saadet vermiyor. Yani bu tarz sistemleri gördüğünüz zaman ne zamandan beri aktif olduğuna bakmalısınız çünkü uzun süredir yatırımcı toplayan bir sistemse oradan koşarak uzaklaşın çünkü sizde patlama olasılığı yüksek.



Bu işin yasa dışı sayılmasının tek nedeni de paranızın işlenmeden , hiç bir yerde kullanılmadan , farklı para birimlerine dönüştürülmeden vb. artmasıdır. Yani normal döviz işlemlerinde her şey açık ve bellidir hatta belli bir miktar üstünde kazançlarınız devlet tarafından vergiye bile tabii tutulabilir ama ponzi sistemi öyle değil çünkü sizin paranız başkalarının parasının haberi olmadan bölünmesiyle artıyor. Sonuç olarak da sisteme yeni kayıt olup para yatıran olmadığı zamanda sistem tıpkı bir balon misali patlıyor. Ancak kasa asla ve asla kaybetmiyor.