Yazıya başlamadan önce, Android’in kimler tarafından kurulduğunu şöyle bir söz ile açıklıyayım:
”Android, Google ve Open Handset Allience işbirliği ile kurulmuş bir mobil işletim sistemidir. ”

Android’in kimler tarafından kurulduğunu öğrendik. Şimdi biraz da Android ile neler yapabiliriz? Android neye yarar? sorularına cevap bulalım. Buyrun;

Masaüstü Ekranı

Bu ekran, Samsung’un ürettiği dokunmatik telefonlarda bulunan masaüstü ekranın daha fazla gelişmişidir denilebilir. İstediğiniz kadar sayfa açabilirsiniz. İstediğiniz Widget’i ekrana ekleyebilirsiniz. Kısayollar, oyunlar, widgetler ile ekranınızı çok farklı bir hale getirip sanki bir bilgisayar kullanıyormuşsunuz havası verebilirsiniz.

Önizleme:



Önizlemede gördüğünüz gibi, ekranda saat, tarih ve hava durumunun bir arada olduğu hazır bir widget ile birlikte bir kaç kısayol bulunmakta. Bunun gibi bir çok widgetı masaüstünüze ekleyebilirsiniz.

Sınırsız Uygulamalı Menü

Menü kısmına girdiğiniz zaman, diğer telefonlarda bulunan menülerden çok daha farklı bir menü ile karşılaşırsınız. Yüklediğiniz uygulamalar direk olarak menüye yerleşir. İstediğiniz kadar uygulama yükleyip, menüyü dopdolu bir hale getirebilirsiniz.

Önizleme:



Çok Kullanışlı Ayarlar



Android işletim sistemi yüklü olan bir telefonunun ayarlar kısmıda diğer telefonlardan çok farklıdır. Neredeyse tüm ayarlarınızı bu ayarlar kısmından ayarlıyorsunuz. Bu kısımda olan bölümleri şöyle sıralayabiliriz.

1- Kablosuz özelliği ve ağlar: Kablosuz bağlantılarınızı ve telefonunuzun mobil ağlarını bu kısımdan yönetebilirsiniz.

2- Çağrı ayarları: Diğer telefonlarda gördüğümüz ”Arama Ayarları” kısmının Android’e uyarlanmış halidir. Arama konusunda çeşitli ayarları bu kısımdan yapabilirsiniz.

3- Ses: Bu kısımdan telefonunuzun ses ayarlarını yapabilirsiniz. Ses ayarlarına çeşitlilik olarak, Zil sesini, Medya seslerini, Alarm seslerini ve Bildirim seslerini ayrı seçenekler şeklinde düzenleyebilirsiniz. Örneğin, Zil sesini açık bırakıp medya (uygulama) seslerini kısabilirsiniz. Buda ayrı bir güzellik getirmiş.
4- Ekran: Bu kısımdan telefonunuzun ekran ayarlarını yapabilirsiniz. Parlaklık, Ekranı otomatik döndür vs.

5- Konum ve güvenlik: Bir Android telefonda en ilgi çekici bulduğum alan burasıdır diyebilirim. Bu kısımda telefonunuzun güvenlik ayarlarını yapabilirsiniz. Ekrana şekilli kilit, güvenlik kilidi gibi kilitler koyabilirsiniz. Bu sayede tuş kilidini yalnızca siz açarsınız. Kısacası bu bölümde telefonunuzun güvenliğini sağlamak için koyulmuş alanlar bulunmaktadır.

6- Uygulamalar: Bu kısımda indirdiğiniz uygulamaları kaldırabilir, çalışanları durdurabilir ve uygulamalar üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Kısacası uygulamalarınızı yönetebilirsiniz.

7- Hesaplar ve senkronizasyon: Bu kısım telefonun önemli kısımlarından bir tanesidir. Sizde biliyorsunuz ki bilmiyorsanız şimdi öğreneceksiniz, Android telefonların marketlerini kullanabilmeniz için Google hesabınızın bulunması gerekli. Bu kısımda da Google hesabınız bulunmaktadır. Diğer hesaplarınızı ekleyebilirsiniz. Neden eklemeliyim? derseniz eğer şöyle bir cevap vereyim: Örneğin Facebook hesabınızı eklediniz. Ekledikten sonra kişilere aktar seçeneği ile Facebook hesabınızdaki kişileri rehberinize yükleyebilirsiniz. Telefon numarasını girmiş olan Facebook arkadaşlarınız telefon numaraları ile birlikte rehberinize kayıt olacaktır. Yada Twitter veya Facebook uygulamalarında otomatik olarak oraya yazdığınız hesaplara giriş yapar.
Önizleme:

Not: Her Android telefonun ayarlar kısmı farklıdır. Ben Acer Liquid kullandığım için kendi telefonumda bulunan ve tüm Android telefonlarda bulunan genel ayarlardan bahsettim. Üstte verdiğim önizleme resmi bir Samsung telefonuna ait ayarları barındırmakta.

Milyonlarca Uygulama

Eskiden Android Market ismi ile bir market uygulaması vardı. Ama şimdilerde Google onu, Google Play Store olarak değiştirdi. Bu Google Play Store’de ortalama 3 milyon uygulama bulunmakta. Bu uygulamaların içerisinde binlerce oyun, binlerce uygulama bulunmakta.

Örnek uygulamaları şöyle sıralayalım;

Facebook
Facebook Messenger
Twitter
Google Search Widget
Yandex Maps
Google Translate
Örnek oyunları da şöyle sıralayalım;
Need For Speed Hot Pursuit
Gta Vice City (Google Play’da yüklü olmasada internetten indirip oynayabileceğiniz orjinal GTA Oyunu)
Counter Strike (Google Play’da yüklü değil ama internetten indirip oynayabilirsiniz)


Evet arkadaşlar bu yazımızın da sonuna geldik. Sizlere Android telefonda neler yapılabilir onları anlattım. 4 maddede tamamını anlattığımı düşünüyorum. Bizi takip etmeye devam edin.

Kaynak: http://ilimal.org/android-nedir-neler-yapilabilir-genis-anlatim/