Birçok arkadaşımız değerli yorumlarını aktarmışlar. Hepsinde doğruluk payı olan noktalar var. 2009 yılından bu yana E-Ticaret içinde perakendici olarak faaliyet göstermiş 7 yıldır magento kullanan ve son 3 yıldır Magento üzerine destek hizmetleri sunan bir firmada bulunmaktayım.
Arkadaşlar hangisi konusuna girmeden önce birşey belirtmek istiyorum. Başlarken a veya b yazılımı ile başlayın sonra c yazılımına geçersiniz diyenler, genel olarak bütçeden dolayı bu ifadeyi kullanıyorlar. Fakat değerli arkadaşlar neden bütçeniz nedir diye sormuyorsunuz. Ya da bütçeniz şuna elveriyorsa şunu kullanın bundan başlayın demiyorsunuz.
Konumuza geçiyorum. Koşullarla anlatacağım.
1. Koşul (BİLGİ)- Eğer siz veya ekip içinde, cpanel nedir?, ftp nedir? ssh nedir? hosting sunucu nedir? Domain nedir? Bunlar hakkında belli bir seviye de bilgi sahibi değilseniz Tsoft ya da diğer yerli e-ticaret firmalarından destek alabilirsiniz. Şayet web teknolojilerine yakınsanız kesinlikle açık kaynak kodlu yazılım tercih ediniz. Örn: opencart, magento gibi. Birinde kiracı oluyorsunuz. Yaptırdığınız tüm geliştirmeler ve ek masraflar kira süreniz bittiğinde yenileme yapmadığınızda uçup gider. Açık kaynak yazılımlarda ise yaptığınız tüm geliştirmelerde sizin yazılımınızın bir parçası olur.
2. Koşul (ZAMAN) - Eğer siz veya ekibinizde yer alan birilerinin, pc başında sürekli olarak sistem üzerinde çalışabilecek zamanı var ise, sistemsel problemleri çözebilecek zaman sahibi ise Açık kaynak kod tercih ediniz. Eğer biz sadece işimizi yapalım. Herhangi bir sorunda bizim yerimize başkası ilgilensin diyorsanız Hazır E-ticaret paketi sunan firmalardan birini tercih etmelisiniz.
3. Koşul (HEYECAN ve HEVES) - Çevrenizde E-ticaret için birçok kişi, algısı yok vergisi yok. Kirası işçisi, stok maliyeti yok gibi kelimelerle sizi heveslendiriyor ve sizde bu işe ya birde ben deneyim diyorsanız. Size tek tavsiyem var. E-ticarete girmeden önce lütfen bu işi yapanlardan bilgi isteyin. E-ticaret yapan firmalardan. Sizin için E-ticaret gerçekten anlamlı mı? Yok ben yinede yapacağım diyorsanız, size en az maliyetli olanı tercih edin. Çünkü büyük ihtimalle bu işten para kazanamayıp şevkiniz kırıldığında, bari en az maliyetle bu işi atlatın.
4. Koşul (BÜTÇE) - Eğer 1. ve 2. koşulda zaman ve bilgi sıkıntınız var ise, bütçeniz yüksek dahi olsa Açık kaynak kodlu E-ticaret sistemleri ile uğraşmanızı tavsiye etmiyorum. Bunun yerine size ve yapacağınız işe uygun en iyi Hazır e-ticaret paketi sunan firmayla iletişime geçip, baştan herşeyi kağıt üzerinde konuşup sözleşme yaparak işe başlamak olacaktır.
Eğer bütçeniz uygun, 1. ve 2. koşulları da sağlıyorsanız Kesinlikle Açık kaynak kodlu bir sistem seçmelisiniz. Peki hangisini seçmeliyiz. İşte burada başlangıç olarak şunla başlayabilirsiniz denebilir.
Benim tavsiyem şudur. Eğer bugünün koşullarında tek seferlik 5.000 TL ve üzeri yazılım bütçeniz, her yıl 250*12 ay 3000 TL gibi bir sunucu bütçeniz var ise, Magento'yu tercih ediniz. Zaten kurumsal firmaların tamamı için magento ile başlayıp, magento ile devam etmelerini tavsiye ederim.
Eğer gerçekten zor koşullarda bir iş kuruyorsanız, bu iş içinde E-ticaret zorunlu ise ve sizin bir yazılıma verecek 5.000 ve üzeri bir bütçeniz yok ise, opencart ve woocommerce gibi alternatifleri inceleyebilirsiniz.
Türkiyenin En popüler E-ticaret firmalarının hep en üst paketlerini, hep özel temalarla hep özel geliştirmelerle kullandım. 4 farklı firma denedim. Sonrasında magentoya geçtik. O günden bu yana magento üzerine çalışıyoruz. Başlarken şunla başlayın sonra buna geçersiniz demek yerine bütçeniz var ise en iyisinden başlayın. Zaten bu işi ciddi olarak düşünüyorsanız size satışlardan ve esneklik yönüyle artı olarak dönecektir. Kurumsal firmalar için 5.000-10.000 TL inanın bir para değil.
Çok uzattım farkındayım. Ama birde E-ticaret sadece yazılım değil. Lütfen tedarik, kargo, banka sanal posları gibi e-ticaretten ayrışmayan uzuvları inceleyiniz.
Cümlelerimde yazım, ve anlam yönünden hatalar olabilir. Zamanım kalmadığı için kaydediyorum. Sonra fırsat bulursam toparlayacağım.
Sorusu olan herkese elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Saygılarımla...