kısa özet geçeyim php bilen python bilmeyen ancak fundamental bilgisi olan biri olarak.

-php öğrenmesi kolay ve hızlı bir şekilde web uygulaması yazabileceğin bir dildir. (bir çok yardımcı metod, switch case, do while veya ternary operatörler gibi loop ve statementlar, html ile birlikte daha rahat kullanılması vs vs)
-Baya popülerdir, youtube ve udemy üzerinde zibilyone tane eğitim videosu olduğu gibi, aynı javascriptte olduğu gibi zibilyon tane frameworkuna ulaşabilirsiniz.
-Syantaxı düzenli değildir, bu yüzden metodları kullanırken herhangi bir snippet plugini kullanmıyorsan başlangıçta biraz bunaltabiir.

-python, php ye göre öğrenmesi biraz zor ama javaya göre kolay bir dildir.
-php ile framework kullanmadan bir web uygulaması yazabilirsin, ama bu python da biraz zorlar. O yüzden strict bir yol izlemen lazım, seni frameworklere tabi kılıyor.
-temiz ve sabit bir syntaxı var. bir kere öğrendinmi bir daha kolay kolay karıştmazsın.
-sağlam bir oop(nesne tabanlı programlama) yapısı var, eğer bu tarz programlamayı seviyorsan.

php küçük ve orta ve büyük projelerde yaygın olarak kullanılırken, serverda stabil çalıştığı, php gibi hatalar olusturmadığı için python daha çok büyük projelerde kullanılıyor, (o kadar ileri gitme fırsatımız olmadığı için php serverde ne gibi sorunlar çıkartıyor bir bilgim yok. ama gerçi bunun içinde markın yazdığı hiphop for php var php kodlarını c++ çeviriyor)

Çok da fazla kısa olmadı ama işte genel olarak böyle işte hocam, ruby de var ona da bir bakın isterseniz.