Oğulcan Öncelikle şunu öğrenmelisin yardım istemek dilencilik değil, dilencilik çalışma imkanı olduğu halde para dilenene denir. Burada eğer birisi bana şu işi yapın veya websitemi kurun diye yardım istemişse dahi bu dilencilik olmaz çünkü bilmediği bir konudur. Ancak her işi bildiği halde başkasına iş yaptırmak dilencilik olarak görülebilir. Ayrıca yazımdan anladığınız bu ise Pes yani. Burada kastedilen şey bir işe başlayan birisinin tıkandığı yerlerde kimsenin onun önünü açmaması. Demişsiniz ki kimse yardım etmek zorunda değil, katılıyorum buna kimse kimseye birşey yapmak zorunda değil ancak meseleyi kişisel boyutta düşünerek yazmadım. Ülke olarak diye yazdım. Ülke olarak paylaşmayı bilmezsek, sizin ve o hocanız gibiler olmasa inanın uçuşa geçeceğiz. Şimdi soruyorum size ben bir server kurmayı neden bir Portekizlinin yardımıyla öğreniyorum. Hemde dilini tam anlamaya anlamaya... Kursa gidemeyenlerin takıldığı şeyleri sorma gibi bir hakkı yok mu? ya da kursa gidenlerin takıldığı yer hiç yok mu? Herşey para mı? En ufak bir şeyi bile para karşılığı mı soracağız. Bu arada sorumun cevabını alamadığımda kimseye kızdığımı ya da lanet ettiğimi hatırlamıyorum. Sadece genel bir sorunu kendi yaşadıklarımla dillendirmek istedim. Evet ülke olarak yardımlaşmayı da paylaşmayı da ortak çalışmayı a bilmiyoruz. Bilsek zaten bu sorunları dile getirmem. Siz gidin bir stackoverflow'a bakın. Her sorumun cevabını orada bulmak insanın zoruna gidiyor. Bırakın yardımlaşmayı insanlar kendi kodlarını paylaşıyorlar. Şimdi siz diyorsunuz ki kimse kimseye parasız yardım etmek zorunda değil. Evet bu kafayla Marsa değil Ağrı dağının tepesine zor çıktık