ersingo adlı üyeden alıntı

dostum 3 kağıt yapmadan zengin olamazsın. açık ve net. istisnalar kaideyi bozmaz. bazı durumlar dışında hile hurda yapmadan kesinlikle başarılı olamazsın. şimdi burada yöntem göstermek olmaz. ama çalmazsan, verdiğin üründe çakallık yapmazsan, milleti salak yerine koymazsan hiç bir şey elde edemezsin.

misal en son zam olaylarında fiyat değiştirmeyen ama gramajını düşürenler gibi. yada ithal ürünle hiç alakası olmayan ürünlere zam gelmesi gibi. yada döviz indiği halde hala 3 katına mal satanlar gibi. bu ve bunun gibi şeref..... ler arasına girmezsen hiç bir şey elde edemezsin.

ben 14 senedir aynı adreste aynı dükkanda aynı telefonlarla hizmet veriyorum. günümüzde o kadar çok dükkan açılıp kapatılıyor ki, adamlar vurgun peşinde. 1 - 2 seneden daha fazla ayakta kalan dükkan görmedim esnaf içinde. mülk sahibi olan esnaflar sabrediyor işte benim gibi. bir de ana caddelerdeki eski esnaflar. yenileri değil bakın. eski esnaflar.

ticari kurumlar için şahıs falan fark etmez nefes almak para. en son geçen ay belediye bana 6000 lira reklam ilan tabela vergisi çıkarmış. gittim sordum ne bu dalgamı geçiyosunuz diye. bende tabela yok çünkü. cama astığım kağıtlar yüzündenmiş. e tamam hadi anladık cama astığım kağıtlar yüzünden. peki neden 6000 lira. 3 senelikmiş. ulan 3 senedir neredeydiniz dedim. niye gelmediniz. cevap yok. peki dedim. yine de o kadar tutmaz neden 6000 lira dedim. adam binanın komple cephesini metreyle ölçmüş gitmiş. 13 metre 2,5 metre tabelam varmış benim. :) şaka gibi değil mi.

aradan 2 hafta geçti geçmedi. bu parayı çıkartmam lazım bir şekilde. dedim ilan bastırayım da dağıttırayım. para kazanalım biraz. ilanı basıp dağıttık. 1 hafta sonra 2. ceza :) izinsiz ilan dağıtma. 1780 lira. :)

şimdi ben yaptığım işi kaçak ta yapabilirim. adres falan yazmadan işimi yapabilirim. ama çakallık yapmıyoruz doğrusunu yapıyoruz. vergi levham var, ticaret odasına kayıtlıyım, belediyeden ruhsatım var, ama seyyar satıcı, kaçak çalışanlar veya vergi kaçıran kadar adam değiliz. kayıtlıyız ya. vurun abalıya. sss vereceksin cezayı. şimdi sen bir dükkan açacaksın, hadi ilk yıl zaten vergi çıkmaz demirbaş faturası falan masrafların olacağı için. peki sonra yana yakına fatura arayacaksın bana vergi çıkıyor diye.

özellikle bu hosting webmaster falan işlerinde en büyük gider faturadır. çünkü hizmet faturası kesmek zorundasın. adama hizmet bedeli olarak kestiğin her rakam +kdv dışında %20 gelir vergisi devlete peşin gidiyor. buda yetmedi. yıl sonunda da toplamda ettiğin net kar üzerinden bir %20 daha. :)

şaka gibi değil mi. bu bahsettiğim oranlar şirket türüne defter sayısına ve ciroya göre değişir. artar veya azalır.

şimdi bu şartlarda nasıl iş yapalım biz. iş yapıyoruz da geleceği nasıl şekillendirelim. nasıl vizyon sahibi olalım biz? adam yarınını hesaplayamıyor.


Yazdıklarınızı okuyunca geçtiğimiz yıl sanal ofisle de olsa internet sitesi üzerinden işleyecek bir işyeri açmadığım için şükrettim. Sizin başınıza geldiği gibi bana 6000 TRY gibi bir vergi gelse muhtemelen kalbime inerdi. Nihat Genç'in bir sözü var "Türkiye'de ne yaparsan, ne alırsan bir tane de devlete alıyorsun. Deli Dumrul halt etmiş." diye. Bunları okurken de taksi plakası sahipleri, oradan da gayrimülk sahipleri aklıma geldi. Muhtemelen en temiz para kazanma şekli odur ama sizin de "e o'lum onun için zaten önce para sahibi olman gerekiyor" diye aklınızdan geçiriyorsunuz muhtemelen.

Yalnız daha önce çalıştığım affiliate pazarlama sektöründen bir fikir aklıma geldi: acaba sadece web sayfası, SEO ve içerik paylaşımı aracılığı ile satış ortaklığı yapıldığında buradan iyi kazanç elde edilemez mi? Tabii ki de Türkçe yapılırsa olmaz ama özellikle gayrimenkul sektöründe affiliate modelle çalışan firmalar da var ve örneğin https://tranio.com/commercial/spain/hotel/ adresinde en ucuz otel veya işyeri 500,000€'dan başlıyor. Yanlışlıkla biri açtığım site üzerinden satılsa ne kadar veriyorlar bilmiyorum ama %1 bile olsa 5,000€ eder. Yani tek yapılması gereken birinin (Türk veya değil) İspanya'da bir otel satın alması için attığı adımlardan birini oluşturmak.

Bu tarz bir işte payınız da yurtdışında bir kurumdan ödeniyorsa Türkiye'de herhangi bir yere vergi vermek gerekir mi?