Facebook'un en önemli hamleleriden birisi olan Zaman Tüneli, marka sayfalarındaki sekme kullanımında gerilemeye sebep oldu. Peki firma sayfaları bu tasarımdan hangi yönde etkilendi?
Sosyal ağ kavramı ile bütünleşen Facebook artık internetin en önemli temsilcilerinden birisi oldu. Geniş bir kullanıcı ağına sahip olan site, sunduğu fonksiyonlar ve diğer servislerle olan entegre çalışma sistemi yüzünden tercih sebebi oluyor.

Kısa bir süre önce "İste" adındaki yeni butonu ile "Sosyal Ticaret" kavramını geliştiren yetkililer böylece farklı bir gelir modeli belirledi. Kişilerin almak istedikleri ürünlerden dilek listesi oluşturmasını ya da satın aldıkları ürünleri listelemelerini sağlayan özellik marka etkileşimi için önemli bir hamle oldu.


Bunun yanı sıra eşcinsel evliliğe onay vererek dikkatleri üzerine çeken Facebook'un -geçmiş dönemlerdeki- en önemli yeniliklerinden birisi şüphesiz Zaman Tüneli. Öne çıkarılan içerik paylaşımı ile sosyal ağda yaptıklarınızı film şeridi tadında yayınlayan platformun bu adımı markalardan büyük ilgi gördü.

Fakat haberlerin küçültülerek duvarda daha toplu halde gösterilmesi, yeni ürün ya da kampanyaların büyük kapak fotoğrafı aracılığıyla tanıtılması ve girilen her gelişmenin akış ekranında gösterilmesinden dolayı Zaman Tüneli'ni kullanan firma sayfalarında gerileme başladı.


Zira bilgi bölümünün yanına yerleştirilen sekmelere olan ilgi hayli azaldı. 10.000 hayran ve 500 markanın Facebook sayfasında yapılan araştırma neticesinde sekmelerin kullanımı, Zaman Tüneli'nin hizmete açıldığı 28 Şubat'ta azalmaya başlıyor. Tasarımın zorunlu hale getirildiği 30 Mart tarihinden itibaren ise ciddi bir düşüş yaşanıyor.

Gerek sekmelerin -eski tasarıma nazaran- daha az dikkat çekmesi, gerek sayfayı beğenmeyenler için özel bir alan hazırlanmaması düşüşün nedenleri olarak görülüyor. Bunun sonucunda ise kişi ilgili sayfada daha az zaman harcıyor ve içerikleri detaylı olarak incelemeden profilden ayrılıyor. Akabinde gözden kaçan sekmelerin kullanımı gerileyerek markaların sekmelere yerleşen özel uygulama geliştirme istekleri giderek düşüyor.
Kaynak