Çoğumuzun bu tarz dönemleri olabiliyor. Aslında özgüven eksikliğine neden olan etkenleri saptamak bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey. Yüksek lisans aşamasına kadar da gelebilmiş bir birey iseniz gayet bilgili ve başarabilen birisinizdir. Nice süreçlerden geçmişsinizdir eminim.
Öncelikle başarılarınızı göz ardı etmemenizi tavsiye ederim. ''Ben bu seviyeye gelecek kadar başarılıyım'' sözünü kendinize çok görmeyin. Kendinize yeni hedefler belirleyin. Yüksek lisans aşamasındayken bir yandan yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz. Belki de bir yabancı dil kursuna yazılarak farklı ortam, yeni bir çevre ve kendinize aktivite yaratabilirsiniz. (Tabii ki bu önerim yabancı dil konusunda isteğiniz ve eksiğiniz var ise geçerli.)
Eğer yüksek lisans dışında herhangi bir iş ya da uğraşınız yoksa spora yazılabilirsiniz. Egzersiz ve spor emin olun ki kafanızı dağıtma ve kendinize olan güveninizi artırma konusunda faydalı olacaktır.
Fırsatınız varsa sizi özgüven eksikliğine iten neden ya da kişileri hayatınızdan uzaklaştırın. Çoğu zaman ''Çevrre'' dediğimiz kişiler özgüven eksikliği yaşamamıza neden olmaktadır. Sizi yeni projelere itecek, farklı aktivitelere yönlendirecek ve her daim olumsuz yönlerinizi değil, başarılarınızı görecek kişilerle sohbet edin.
Naçizane kendimce birkaç fikrimi belirttim. Psikolog değilim, ancak bizler de bu tarz dönemlerden geçtiğimiz için tecrübelerime dayanarak birkaç önerimi size ilettim.