Telefona takılan küçük beyaz plastik kartlar olarak bilinen SIM kartların aksine eSIM, akıllı telefonlara iliştirilen küçük bir çiptir. Ülkemizde de çalışmalarına başlanan eSIM hakkında bakan yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “Bu teknolojinin ülkemizde kullanımı için ilk fiziki adımlar atıldı.” dedi. Fakat çalışabilmesi için cep telefonu operatörlerinin bu yeni teknolojiyi desteklemesi gerekiyor.

eSIM’lerle artık yeni bir telefon numarası kullanmak için plastik SIM kartı değiştirmenize gerek kalmayacak. eSIM, tek bir telefonda iki hat kullanmaya olanak sağlıyor. Ancak iki hattı da aynı anda kullanamıyorsunuz. eSIM teknolojisi yeni değil. Samsung 2016 yılında çıkardığı akıllı saat Gear S2’de bu teknolojiyi kullanmıştı. Aynı zamanda Apple da akıllı saatinin üçüncü versiyonunda bu teknolojiyi kullanmıştı. Akıllı saatlerde bu teknolojinin kullanılmasının en önemli nedeni ise eSIM’in nano SIM kartlardan bile küçük olması. Google’ın akıllı telefonu Pixel 2’de de eSIM yer alıyor ancak dünya çapındaki tüm operatörler bu teknolojiyi henüz desteklemiyor.




ESIM’LER NASIL ÇALIŞIYOR?

Bu teknolojinin yeniden yazılabilir olması da operatörler ya da farklı hatlar arasında geçiş yapmayı çok kolaylaştırması kadar önemli bir avantaj. Bu sayede yeni bir plastik kart beklemeye gerek kalmadan tek bir telefondan operatör değiştirebileceksiniz. Aynı zamanda eSIM’lerle, farklı cihazları bir mobil hesaba bağlamak da çok daha kolay olacak.

Yeni eSIM teknolojisi, Küresel Mobil İletişim Sistemleri (GSMA) tarafından destekleniyor. Yani teoride, dünyanın her yerinde kullanılabiliyor olması gerekiyor. Ama pratikte bu yeni teknoloji henüz yaygın olarak bilinmediğinden, desteklenmeye başlamış değil. Şu anda yalnızca 10 ülkenin bazı operatörleri eSIM hizmeti sunuyor. Bunlar; Avusturya, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Hindistan, İspanya, İngiltere ve Amerika.

Fakat tüm yeni teknolojiler gibi eSIM’in de eksileri ve artıları var. Hatlar ve operatörler arasında geçiş yapmayı kolaylaştırması bir avantaj olsa da bu teknolojinin kullanıldığı yeni ürünlerin, teknoloji bağımlılığını yeni boyutlara taşıyabileceği endişesi büyük ve yadsınamaz bir dezavantaj.

Kaynak : TeknoFact