Devletin bilişim altyapısı sorunu parasının olmaması ile alakalı değildir. Bundan 3 sene önce Bilgisayar firması olan bir arkadaş beni aradı. Sana bir teknik şartname gönderiyorum okusana dedi. Daha önce bilgiişlem sorumlusu olduğum hastanede benim yerime geçen arkadaşın yazdığı server teknik şartnamesini bana eposta ile gönderdi, okuyunca baya güldük :D Dünya üzerinde öyle bir sunucu yoktu. Bu arkadaşa alınacak server için teknik şartname yaz demişler arkadaşta bilmediği için ne fantaziler yazmış. Sorun sadece onda değil ki bu server alınsın diye oluru verecek kişinin teknik şartnamemiz budur diye onaylayıp göndermesi. Oluru verecek müdür bile neyin ne olduğunu bilmiyor. Kimse işe haiz olmayınca ortaya komik şeyler çıkıyor.

Diğer taraftan son sistem güçlü ve pahalı serverlar alınıyor. Buna işletim sistemi kurup bunu istediği gibi yönetecek işe haiz adam kadro da var mı? 2009 yılında server 2008r2 domain yapı kurduğum eski iş yerime geçen sene ziyaret gittim. Hala benim 2009 yılında kurduğum sunucu üzerinde çalışıyorlar yani niye sistemi yenilemiyorsunuz diyorum anlayan adam yok diyorlar.

Her yer böyle değil ama maalesef çoğunluğu böyle. Devletin bilişim konularında çalışmak üzere bilgili insanlara kadro vermesi gerek, bilişim ile ilgili yeni kadrolarının olması gerek. Bilmeyen adam yapamaz, yapamayan adamın işini de dışarıdan para vererek firmalara yaptırırsın. Bir fatura gördüm server aylık bakımı diye bir devlet kurumuna kesilmiş 5800 lira fatura bedeli. Ne yaptıkları ile ilgili ayrıntı yok. Ne yaptınız diye soran yok. Bu paraları hep birlikte, hepimiz ödüyoruz arkadaşlar olay bu.